+36 30 207 7456
8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.
hévízi televízió
kezdőlap / hírek / „Aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt…”
2021. június 11. péntek 13:35 - Hévíz
„Aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt…”
Felhelyezték az aranykeresztet az épülő ortodox templomra Hévízen. Mint az ünnepségen elhangzott, ezzel az épület jelentősége is megváltozott, hiszen így már mindenki számára egyértelmű, hogy ez az épület Isten háza. Ez nem csak látványra, de lelki értelemben is fontos a helyi pravoszláv közösség életében.

Csütörtökön tartották azt a liturgikus ünnepséget Hévízen, melynek keretében felhelyezték az arany keresztet az épülő ortodox templomra. A Szentséges Isten Anyja Életadó Forrás Ikonjának tiszteletére épülő hagyományos hagymakupolás épület előtti közös ima, körmenet és a feszület megáldása után emelték a magasba és tették helyére a keresztet. Mint az ünnepségen elhangzott: az aranyozott kereszt felhelyezése emlékeztet Isten akaratára, ami az volt, hogy ez a templom ezen a területen felépülhessen.

Kim Nyikolaj- a Hévízi Orosz Ortodox Egyházközség parókusa:„Amikor a kereszt felkerül a templomra, az épület jelentősége megváltozik, innentől kezdve mindenki láthatja, hogy ez az Isten háza. De azon kívül, hogy látványában megváltozik a templom, lelki értelemben is jelentőse ez a mai nap a közösség számára. A kereszt egyetemes jelkép, Krisztus jelképe, aki győzedelmeskedett értünk a halál felett és ma is vezet minket. Ma Krisztusnak ajánlottuk ezt a templomot, ő pedig válaszként az Atya előtt megvallja a jelenlévőket.”

Papp Gábor polgármester köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy kereszt nélkül nem létezhet Isten háza. Elmondta: Hévíznek nagy megtiszteltetés az, hogy itt épülhet meg ez a templom, mely a keresztény felekezetek sokszínűségét, békés egymás mellett élését hirdeti és azt is üzeni, hogy a város a világ minden pontjáról szívesen látja a különböző nemzetiségű és vallású embereket.

Papp Gábor-polgármester, Hévíz: „Tapasztalhatjuk azt, hogy számos keresztény gyülekezetnek található temploma, közössége Hévízen és így most gyakorlatilag tovább bővültünk templom szintjén. Az ortodox, pravoszláv közösség évek óta jelen van és éli az életét, miséket tartanak, sőt oktatási rendszert, osztályokat is tartanak fenn. Ez most egy továbblépés, hiszen ehhez szükséges egy épület, egy gyönyörű szép templom, ami egyedi építési stílusban készült el.”

Az épület Hévíz városának és a környéknek egy új látványossága is lesz, de természetesen elsődleges cél a Nyugat-Balaton térségében élő és az itt pihenő ortodox keresztények kiszolgálása, a testi gyógyulás mellett így nyújtva lelki feltöltődést is számukra. A templom teljes egészében várhatóan év végére készül el, de addig is tartanak már a helyszínen szertarásokat.A beruházást a magyar kormány 400 millió forinttal támogatta, a templom tégláit az ortodox szokás szerint hithű munkások rakták.

további híreink
legfrissebb adásunk
A Hévízi TV 2024. ápr. 18-i adása
partnereink
Hirdetés