HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

péntek, 02 november 2018 11:06

100 éve ért véget az I. Világháború

A következményekről szólt Tar Ferenc történész a Zonta Klub összejövetelén.

 

A Hévíz Térségi Zonta Klub megtartotta "Őszi esték programsorozatának" legutóbbi összejövetelét. A találkozón Tar Ferenc történész tartott előadást "100 éve ért véget az I. Világháború" címmel. A szakember a háború előzményeinek és történéseinek rövid felvázolása után első sorban a következményekről szólt. Kiemelte: számos új állam született a háborút követően, mint például Csehszlovákia vagy a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság és Lengyelország. Több állam pedig megszűnt, úgy mint a Német Császárság, a Cári Oroszország és az Osztrák-Magyar Monarchia is, a történelmi Magyarországgal együtt.

Tar Ferenc- történész, tanár: „Sok féle módon ítélték meg az első világháborút és az azt követő békeszerződéseket. Én csak egyetlen egy dologra szeretnék utalni: volt egy kiváló angol közgazdász, John Maynard Keynes, aki a Versailles-i, Párizs környéki békeszerződéseket ott hagyta arra való hivatkozással, hogy ez a béke nem teremt hosszú fegyvernyugvást, mert hiszen úgy megbüntették a bűnösnek talált országokat, Németországot, Ausztriát és Magyarországot, hogy ezek az országok ebbe nem tudnak majd bele nyugodni. És ez a béke egyúttal megteremti sajnálatos módon egy újabb háborúnak a magvát.”

 A történész előadása után a Balatonalmádi Ifjúsági Zonta Klub tevékenységéről ismertették a tagokat, akik ötleteket kaptak a középiskolás korosztály megszólításához, hiszen Hévízen is cél, hogy minél több fiatal csatlakozzon a Zonta Klubhoz.

Keller Lilla- elnök, Balatonalmádi Ifjúsági Zonta Klub: „Szerintem a legfontosabb a Zonta munkásságában, hogy megismertessük a fiatalokkal és diáktársainkkal, hogy a női egyenjogúság még mindig létezik és itt van és minél szélesebb körben tudjanak róla. Valamint fontosnak tartom a karitatív munkát is. Szerintem ez egy lelki eredetű, segít nagyon sokat másoknak és hogyha ők is szeretnének valami jót tenni a világgal és szebbé tenni, akkor jó lenne, ha becsatlakoznának.”

Az ifjúsági klub elnöke hozzá tette még: jelenleg mintegy 30 taggal működnek, iskolán és városon belül is rendszeresen szerveznek gyűjtéseket, de önálló rendezvényeket is igyekeznek megvalósítani.

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

znet logo

Itt talál minket:

© 2016 - 2019 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!