HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

kedd, 06 november 2018 13:45

Libák, lámpások és lágy dallamok a Tavirózsa utcában

Ismét megrendezték Hévízen a Márton-napi családi fesztivált.

 

Nyolcadik alkalommal rendezték meg Hévízen a Márton-napi családi fesztivált a hétvégén. A Tavirózsa utcában már kora délután kisebb tömeg gyűlt össze, ahol válogathattak a színes édesség- és mézkínálatból, illetve a bátrabbak a népi játszótér libás játékait is kipróbálhatták. A kétnapos ünnepségre rengetegen látogattak ki ebben az évben is. Bár Márton-napját november 11-én ünnepeljük, a hévízi rendezvényt tudatosan szervezték egy héttel korábban. 

Hagyományosan a rendezvény első napján tartják a libafuttatást, ami minden évben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ebben az esztendőben a megmérettetésre 43 fiatal regisztráltatta magát, akik alig várták, hogy kezdődjön a verseny. Bár az állatok az elején megpróbáltak ellenállni, többen visszafordultak vagy kirepültek, végül mindannyian végigfutottak a számukra kialakított pályán. A terelés egyszerűnek tűnhet, mégis elengedhetetlen hozzá egy kis stratégia. A versenyzők kérésünkre elmondták, hogy szerintük hogyan is kellett ezeket a madarakat noszogatni.

A libafuttatáson idén már egészen fiatal versenyzők is részt vettek.

Mint megtudtuk, a szervezők számítottak arra, hogy idén nagyobb lesz az érdeklődés a jó hangulatú terelésre, így több libával érkeztek az állatsimogatóból is. A ludak tenyésztője elmondta, a futamok nem viselték meg az állatokat, mindegyiknek három kört kellett mennie.

A libafuttatás végén a gyerekek simogatással köszönhették meg az állatoknak a részvételt, majd a dobogósok számára kiosztották az emléklapokat és az ajándékokat.

A következő program a Szentlélek templomban folytatódott, ahol a szentmise is Mártonhoz kötődött. Szalontai István káplán prédikációjában kiemelte, fontos, hogy az emberek önzetlenül segítsenek másokon és felelősséget vállaljanak a tetteikért. Ebben tud segíteni bennünket az Úr, ha megengedjük, hogy belépjen az életünkbe, mely által egy olyan csoda történhet, amit nem tudunk megmagyarázni. Erre tanít meg minket Szent Márton története is, melyet egy misztériumjáték keretében ismerhettek meg a hívek. A legenda szerint Márton a 4. században született az akkori Savaria környékén. Először a római császár katonájaként szolgált. Egyik küldetése során egy különösen hideg téli estén megszólította őt és seregét egy koldus, akivel, élelem híján, köpenyét osztotta meg, hogy ne fázzon. Aznap éjszaka Márton álmában Jézus jelent meg a koldus alakjában, melyet egy csodás jelnek vélt. Onnantól kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta. A monda szerint jósága miatt őt szerette volna a nép püspöknek, azonban Márton szerénysége miatt méltatlannak tartotta magát erre a címre, így elbújt egy közeli libaólban. Az emberek egész nap kutatták, végül az állatok hangos gágogásának köszönhetően megtalálták őt, végül elfogadta a felkérést és püspökké szentelték.

A hévízi gyerekeket hitoktatójuk készítette fel a misztériumjátékra, melyben a templom kórusa is besegített. Mint a felkészítő elmondta, a 11 gyermek szívesen vállalkozott a feladatra.

A szentmisét követően lámpás felvonuláson vehettek részt az érdeklődők. Az iskola épülete előtti gyülekezőn sorra gyúltak fel a szebbnél szebb alkotások, majd a Hévízi Tisztaforrás Dalkör vezényletével, énekszóval vonultak vissza a résztvevők a Tavirózsa utcához. Az érkezést követően kihirdették a színpadon a lámpáskészítő verseny nyerteseit, akik ajándékban részesültek.

A Márton-napi rendezvényhez a környéken található éttermek is csatlakoztak. Kínálatukban mindkét nap libás különlegességeket is fellelhettek a vendégek, melyek közül az egyik legnépszerűbb a libazsíros kenyér volt.

Az esti órákban sem kellett keresgetni a programokat, a szervezők operett műsorra várták a jelenlévőknek. Buch Tibor, Horváth Elemér és Horváth Péter a koncertet megelőzően elmondták, különleges válogatással készültek a hévízi közönségnek.

 

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

znet logo

Itt talál minket:

© 2016 - 2019 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!