HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

kedd, 27 november 2018 12:36

Népek zenéje és a cimbalom

Herczku Ágnes és Balogh Kálmán zárta a bérletsorozatot.

 

Az "egy este kedvenceinkkel" bérletsorozat záró estéjén Balogh Kálmán és Herczku Ágnes műsorát tekinthette meg a közönség. Mint a művészek elmondták, munkakapcsolatuk régre nyúlik vissza, időről időre összehozza őket a sors egy-egy közös produkcióra itthon és külföldön is. Az összeszokott páros a hévízi közönséget "népek zenéje-világzene" című produkciójával várta.

Herczku Ágnes- népdalénekes: „A világzenével kapcsolatosan mindig egy másfajta hangszerelésű, másfajta harmóniavilágú zenét szoktunk érteni, aminek az alapja valamilyen népzene. Mi első sorban népzenét fogunk ma este játszani, de nem csak magyar népzenét. Román népzene is el fog hangozni és a Kárpát-medencéből gyakorlatilag az egész területről merítünk. Erdélyből is, Magyarországról is, Magyarországnak több helyszínéről. Úgyhogy a sokszínűség az igaz, de a szónak a ma már hagyományos értelemben vett világzenei oldala szerintem a mai estére annyira nem igaz, de ezt majd döntsék el a nézők, mert lehet, hogy ez egy sokkal tágabb fogalom,mint ahogy én azt gondolom.” 

Az énekszó mellett a fő szerepet az esten a cimbalom kapta. Mint Balogh Kálmán elmondta, ez a hangszer újra virágkorát éli napjainkban, de ahhoz képest, hogy a cimbalom hungarikum, nálunk kevesen ismerik.

Balogh Kálmán- cimbalomművész: „Nagyon sok ember, aki nem bennfentes, rácsodálkozik, hogy ez a citera? Nem, ez a cimbalom, bár egy család. De a citerát pengetik és kisebb, a cimbalom pedig elég nagy. Rengeteg,130-230 húr van rajta és két, vagy több verővel szólaltatjuk meg. Nagyon virtuóz a hangszer, a legtöbb ember elképed, hogy ennyi húr között hogy lehet eltalálni ilyen sebességgel. Természetesen hosszú évek tréningje van e mögött, lassan alakul ki, mint egy zongoránál. De nagyon nagy lehetőségei vannak a hangszernek, én azért imádom. Nem csak dallamot játszunk, hanem kísérünk és azon kívül variációkat is lehet csinálni. A zenének a spektrumát teljesen be tudja járni és érdekes módon most már nem csak a klasszikus zenében, nem csak a népzenében, nem csak a cigányzenében, de már a modern zenében és a jazzban is használják. Hihetetlen új távlatok nyílnak.”

Herczku Ágnes és Balogh Kálmán koncertjét nézőink is megtekinthetik majd, a Hévízi Televízió egy későbbi adásában.

A most záródó "egy este kedvenceinkkel" előadássorozatot a művelődési központ várhatóan jövőre is megszervezi.

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

znet logo

Itt talál minket:

© 2016 - 2019 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!