HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

péntek, 30 november 2018 11:00

Megújul a Hévízi-tavat körülvevő véderdő

Jelenleg a fakitermelés, a terület előkészítése zajlik.

 

 

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházban tartottak sajtótájékoztatót az intézmény részvételével zajló, "Erdőrekonstrukció a Hévízi-tó természetvédelmi területen" című projektről. A szeptember óta folyó erdőrekonstrukció az "Átfogó Tóvédelmi Program" része. Mint a kórház főigazgatója elmondta, a program kapcsolódik a 2012-ben kialakított monitoring rendszerhez, melynek működése önmagában nem elegendő a tó megfelelő védelméhez. Ezért döntöttek a tavat övező terület fejlesztése és átalakítása mellett. Ezen gondolatok mentén nyújtották be a most megvalósuló projekt pályázatát a Balaton-felvidéki Nemzeti parkkal és Hévíz Város Önkormányzatával karöltve. Ebből 338 millió forintot fordítanak az erdőfelújítási munkálatokra.

Kvarda Attila- főigazgató, Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház: „Jelenleg azt lehet látni, hogy tulajdonképpen az erdőben olyan irtási munkálatok folynak, hogy fakivágás, járnak a különböző nagy erőgépek, húzzák-vonják a fákat. Ez azért van, mert valóban az erdészek és a szakemberek által megjelölt egyedeket ki kell vágni és olyan helyeket kell előkészíteni, ahol majd az utánpótlást, a fiatalítást meg lehet tenni. Tehát jelenleg rombolást lehet látni, de ez a rombolás azért van, hogy tudjunk építkezni.”  

Jelenleg a közel 1500 köbméter fa kitermelése zajlik a területen. Ezt követően mintegy 16.000 db. facsemetét ültetnek be és 500 kg. tölgymakkot szórnak el a véderdőben. Németh György, az intézmény környezetvédelmi vezetője az erdőrekonstrukciós munkálatok hármas célkitűzését ismertette a jelenlévőkkel.

Németh György- környezetvédelmi vezető, Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház: „Az első és legfontosabb, hogy a jelenleg egykorú erdőt vegyes korösszetétellé alakítsuk. Ennek egyik legfontosabb lényege az, hogy ez által tudjuk biztosítani azt, hogy az erdő hosszú távon biztosítsa majd a tó védelmét. A második legfontosabb cél az, hogy vegyes fajösszetételt alakítsunk ki, növelve ezzel a biodiverzitást, hozzá járulva ahhoz, hogy vegyes állat- és növényvilág alakuljon ki a Hévízi-tó Természetvédelmi Területen és annak környékén. A harmadik legfontosabb cél pedig az invazív növénygyérítés, teret adva ezzel az őshonos növényállomány fejlődéséhez.”

Az erdőfelújítási projekt eredményeképp egy életképes, fenntartható erdőt kapunk majd, mely védi a tavat, javítja a környék levegőminőségét, de fontos szerepe lesz esztétikai szempontból és a zajcsökkentés szempontjából is.

Az idegen fajok eltávolítása, az új, őshonos egyedek elültetése és azok ápolási munkálatai után várhatón 2020. augusztus végére végeznek a szakemberek az főprojekt erdőrekonstrukciót érintő részével. Ezután következhet a többi elem kialakítása, például a látványos tanösvény és a lombkorona megfigyelő állomás építése.

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

znet logo

Itt talál minket:

© 2016 - 2019 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!