HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

péntek, 21 december 2018 15:03

Halászlé és jótékonyság

Ajándékokat osztottak a Termelői Piac árusai.

 

Első alkalommal rendeztek halászléfőző versenyt a Hévízi Termelői Piacon. Az esemény az adventi hetek alatt rendezett rendkívüli programok keretében valósult meg, melyre az árusok közül négy csapat jelentkezett. A halakat igény szerint kapták a versenyzők, melyeket egy előzetes felmérés alapján vásároltak meg a szervezők számukra. A legtöbben pontyfejet, farkat, szeleteket kértek, de keszegek és halbelsőségek is kerültek a bográcsokba és lábasokba. Az ünnepi ízeket egyedi elképzelések vagy jól bevált családi receptek alapján főzték a versenyzők. 

Tomonicskáné Kiss Andrea: "Teljesen hagyományos balatoni halászlevet készítünk, pontyot, keszeget, kárászt tettünk bele és néhány titkos összetevőt, amit nem szeretnék elárulni."

Illés Gábor: "Szegedi típusú halászlé, tehát először egy jó alaplevet főzünk, ezt még paprika nélkül, aztán kivesszük a halat belőle, csontokat még főzzük egy picit, hogy jó erős legyen a leve. A halhúst lepasszírozzuk, kikerül a lé, utána készítünk egy pörköltalapot hagymával, zsírral, paprikával és azzal a lével húzzuk vissza föl és úgy főzzük bele a halszeletet."

 A jelentkező csapatok tagjai elmondták, felosztották egymás között, hogy ki melyik hozzávalóért felelős. A készítés egyes szakaszai folyamatosan zajlottan a kora délutáni órákban. A megfelelő ízesítés eléréséhez elengedhetetlen volt a kóstolás, és természetesen kihagyhatatlan volt a nagy hidegben a meleg italok fogyasztása is. Az elkészült étkeket a piacra látogató vásárlóknak osztották szét egyfajta karácsonyi ajándékként.

De nem csak az árusítóhelyen jótékonykodtak az árusok. Másnap a Teréz Anya Szociális Integrált Intézménybe látogattak el, ahova az árusítóhelyen összegyűjtött adományokat vitték el a piac képviselői.

Benkő Lajos - piacfelügyelő, Hévízi Termelői Piac: " Máskor is szoktunk egyébként ilyen kreatív tevékenységet folytatni, ezt megosztottam a közösséggel, van egy zárt Facebook-csoportunk és mindenki nagy lelkesedéssel állt hozzá a piacon lévő magyar és külföldi árusok, mert itt vannak azok is. Meglepett egyébként, hogy a külföldiek is támogatták az ötletet, sőt volt olyan, aki elmondta, hogy az ő országukban ez ismeretlen, hogy az öregeket gondoznak és jó szívvel hozott egy úgynevezett szeretetcsomagot."

Az idősek számára gyümölcsöt, süteményeket, hús- és tejtermékeket, valamint kézműves ajándéktárgyakat ajánlottak fel a piacosok.

Az Otthon vezetői és lakói is meghatódva fogadták a kezdeményezést. Mint Bali Júlia, az intézmény vezető-helyettese elmondta, szóhoz sem jutottak, amikor az  árusok felkeresték őket azzal, hogy szeretnék átadni ajándékait.

Bali Júlia - intézményvezető-helyettes, Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény: " Számunkra ez nagyon nagy meglepetés és igazából nem is találok rá szavakat, meg nem lehet elmondani ezt így szóban, hogy emberek csak úgy magunktól, csak úgy a saját szívükből adni akarnak a mi lakóinknak, hogy gondolnak az idős emberekre, akiknek esetleg már nincs családjuk, vagy a családjuktól távol kell töltsék, nem a saját otthonukban a karácsonyt."

 Az Otthon lakói meglepetéssel készültek az angyalváró ünnepségre. Mint megtudtuk, első alkalommal adtak saját műsort társaik és jótevőik számára, melyen jól ismert dalokat énekeltek és karácsonyi verseket szavaltak el az idősek. Ezt követően az intézmény nevében mindenkinek kiosztották az ajándékokat, majd az idősek választhattak a Termelői Piac szépségeiből is.  

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

znet logo

Itt talál minket:

© 2016 - 2019 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!