HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

péntek, 08 március 2019 12:34

A változékony időjárás és szervezetünk

Évente körülbelül 100 alkalommal kell számolnunk hazánkban meleg-, vagy hidegfronttal.

 

A tavasz beköszöntével jellemző a változékony időjárás, mely nagy hatást gyakorol az emberi szervezetre. Egyéni adottságoktól függően vannak, akik érzékenyebbek az időjárás változásaira és akadnak olyanok is, akiket kevésbé visel meg a hirtelen érkező front. Mint a Szent András Reumakórház főorvosa elmondta, mind a vegetatív idegrendszert, mind pedig a közérzetünket befolyásolhatják az időjárás változásai. A mérsékelt égöv környékén élő emberek jobban megérzik a változó időjárást, hiszen itt gyakoriak a frontátvonulások. Évente körülbelül 100 alkalommal kell számolnunk hazánkban meleg-, vagy hidegfronttal. Megfigyelhető, hogy melegfrontok esetén inkább a keringési zavarok, vérnyomás problémák, migrénes fejfájás, levertség, vagy alvászavar jelentkezik, hidegfrontoknál főként a görcskészség, illetve az ízületi és reumás panaszok fokozódása jellemző.

Dr. Hontvári Lívia-  főorvos, Hévíz Gyógyfürdő és Szent András Reumakórház: "Megfigyelték azt, hogy Közép-Európa elég jelentősen érintett és az itt lakó emberek vallják magukat nagy részben időjárásra érzékenyeknek. Másik érdekes megfigyelés például, hogy rossz életkörülmények, katasztrófahelyzetek, háborús körülmények között ez nem helyeződik nagyon előtérbe, nyilván egyéb rossz tényezők miatt, illetve az is érdekes, hogy munkanapokon jobban érződnek ezek a tünetek és kevésbé szabadnapokon, ezt kérdőíves kutatások alapján szűrték le a kutatók."

Idősebb korban már a meglévő alapbetegségek tüneteit tudja súlyosbítani egy-egy hirtelen történő időjárás-változás, azonban a stresszesebb életmódot folytató, vagy alvászavarral küzdő fiatalok körében is egyre gyakoribb a változékony időjárásra való érzékenység. Kisgyermekekre jellemző, hogy ilyenkor kevésbé van étvágyuk, nyűgösebbek, rosszul alszanak. Emellett nembeli eltérések is vannak: a nők nehezebben viselik a frontokat, mint a férfiak.

Ha a megelőzésről beszélünk, az egészséges életmód alappilléreit kell első sorban kihangsúlyozni, hiszen a megfelelő folyadék-bevitellel, az egészséges táplálkozással jobb közérzet érhető el, ezáltal az egyéni érzékenység is jobban befolyásolható. Emellett a testmozgás és a szabadban való tartózkodás is védő funkciót tölthet be.

Dr. Hontvári Lívia-  főorvos, Hévíz Gyógyfürdő és Szent András Reumakórház: "Amit kiemelnék, a mi előnyünket, mivel itt élünk Hévízen, ez a szép tó környezet, a tavat körülvevő erdő ez mindenképpen egy előnyös földrajzi adottság, illetve nem beszélve a magyar tengerről, mert az is elmondható, hogy a magasabb hegyvidékeken, a nyugodt hűvösebb erdőkben, illetve a víz közelségében ezek a tünetek kevésbé jönnek elő."

A szakember hozzá tette még: sokszor okoljuk az időjárást olyan tünetek hátterében, melyekre nem tudunk egyéb más magyarázatot adni, de nem szabad mindent az időjárás változásaira fognunk, hiszen esetenként betegséget is jelezhetnek a panaszok.

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

znet logo

Itt talál minket:

© 2016 - 2019 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!