HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

péntek, 08 március 2019 12:37

Elkezdődött a böjt időszaka

A nagyböjt a keresztény közösségekben a bűnbánat, valamint a feltámadásra való felkészülés időszaka.

 

A nagyböjt a keresztény közösségekben a bűnbánat valamint, a húsvétra és Jézus Krisztus feltámadására való felkészülés időszaka, a hitben való elmélyülés, kiengesztelődés és lemondás által. A böjti időszak hamvazószerdával kezdődik és 40 napig tart, mivel Jézus Krisztus is 40 napig böjtölt a pusztában. Nagyböjt időszakának liturgikus színe a lila, mely ilyenkor az egyháznál is megjelenik, ezzel is figyelmeztetve a híveket a bűnbánat fontosságára.

Kiss László- esperes-plébános, Hévíz: "Testileg-lelkileg úgy tudunk megtisztulni, hogyha az ember komolyan veszi a bűnbánat-tartást. Jézus azzal kezdi nyilvános működését, hogy tartsatok bűnbánatot. Minden bűn, amelyet az ember elkövet a legkisebbtől a legnagyobbig az az Istennel való szembefordulást jelent és hogyha én bűnt követek el, akkor szembefordulok a teremtő Istennel és a bűnbánat-tartással pedig ezt a szembefordulást próbálom helyrehozni, illetve kijavítani, hogy köztem és az Isten között legyen egy szorosabb kapcsolat, egy jobb kontaktus. Nemcsak böjtöléssel, hanem imádkozással is ezt az ember elősegíti, ugyanakkor pedig végig gondolja a nagyböjti időszakban Jézus Krisztusnak a szenvedését, hogy hogyan és mit szenvedett értünk, hogy bennünket megváltson a bűneinktől."

A feltámadásra való felkészülést szolgálva minden pénteken keresztúti ájtatosságot tartanak a hévízi templomban, melyen végig kísérik Jézus szenvedéstörténetét.

Két szigorú böjti napot tart meg az egyház ezen időszakban, az egyik a hamvazószerda, a másik pedig a nagypéntek, mely Jézus Krisztus halálának emléknapja. A szigorú böjt azt jelenti, hogy háromszori étkezés, egyszeri jól lakás és a húsételek mellőzése ajánlott.

A vallási és lelki vonatkozás mellett a böjt gyógyító hatással van testünkre is, hiszen beindítja a szervezet méregtelenítési folyamatait, erősítve ezzel immunrendszerünket. Ezért is érdemes ezt az időszakot kihasználnunk és jobban odafigyelnünk a testi-lelki megtisztulásunkra.

 

 

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

znet logo

Itt talál minket:

© 2016 - 2019 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!