HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

péntek, 10 máj. 2019 10:51

Történelemóra egy holokauszt-túlélővel

A hévízi általános iskolában egy idős néni élettörténetét ismerhették meg a diákok.

 

Rendhagyó történelemórát tartottak az Illyés Gyula Általános Iskolában, ahol egy idős holokauszt-túlélő élettörténetét ismerhették meg a 8. osztályos tanulók. Bárány Katalin, Kató néni a Somogy megyei Buzsákon született 1930-ban, zsidó származása miatt 14 évesen, 1944-ben került Auschwitzba. Élettörténetét hasonló korú gyerekek hallgatták.

Szarkáné Lampert Anikó- szervező, pedagógus, Illyés Gyula Általános Iskola: "Itt most többnyire 14 éves gyerekek vannak, ebben a teremben, Kató néni, amikor 14 éves volt, akkor került Auschwitzba és azért gondoltam, hogy ezeknek a gyerekeknek meg kell ismerni egy olyan embernek az élettörténetét, aki mondhatnánk a pokolba került ennyi idős korában és onnan megszabadult csodák folytán, mert nagyon kevés embernek sikerült ez, 6millió ember odaveszett, Kató néni az egyike volt azoknak, akik haza tudtak jönni."

Bárány Katalin a deportálást követően több lágert megjárt, a munkatáborokban rabszolgamunkára fogták. 1 év kínszenvedés után, teljesen lesoványodva tért haza 1945-ben. Édesanyja is sokat szenvedett, édesapja pedig nem élte túl a haláltábort. Mint Bárány Katalin elmondta a mély hit az, ami megmentette és segített neki lelkileg ezt a nehéz időszakot átvészelni.

Bárány Katalin- holokauszt-túlélő: "A mély hit, a mélységes hitem, tudtam, hogy Isten velem van. A szüleim azt mondták, hogy imádkozz kislányom, akkor nem lesz baj és én ezt tettem reggel-este. Az a baj, hogy, ha eszembe jut, akkor szívesebben sírok, most már koromnál fogva, nemsokára betöltöm a 90-et, úgyhogy hosszú volt ez az élet és nehéz."

Kegyetlen sorsával kapcsolatban csak egy kérdése van Bárány Katalinnak. Miért? Ez a kérdés a címe a 2014-ben megjelent könyvének is, melyben élettörténetét tárja az olvasók elé.

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

znet logo

Itt talál minket:

© 2016 - 2019 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!