HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

hétfő, 15 július 2019 17:08

Új iszapkezelő helyiségek a hévízi kórházban

A 21. század elvárásait követve modernizálták, korszerűsítették a kezelőket.

 

A Semmelweis-napi program keretében ünnepélyesen használatba vették  a felújított iszapkezelő helyiségeket a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházban. A betegellátás és a vendégek elégedettsége szempontjából is fontos fejlesztés egy hosszú folyamat része.

Az intézet 2012-ben a Fedett Fürdő épületegyüttessel kezdte meg részlegeinek folyamatos felújítását, korszerűsítését. A 21. századi elvárásokat követve modernizálta, a fedett fürdőt, kezdve a fogadó épülettel, a szakrendelőkkel, az elektroterápiás részekkel, majd a medenceterek felújításával.

Dr. Kvarda Attila-igazgató, Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház: "Örömünkre szolgál, hogy eljutottunk az alsóbb szintre is és ezáltal lehetőség adódott, hogy a meglehetősen mostoha körülmények között működő iszapkezelőinket tudtuk felújítani, átalakítani, hiszen másik helyre kerültek, maga az iszapkezelési technológia az nem változott, tehát a gyógyászati tevékenység, csak csupán az őt körülvevő körülmények azok lettek komfortosabbak, azok lettek modernebbek, a betegek számára sokkal intimebb és sokkal közvetlenebb tud lenni így a munkatársak és a betegek közötti kapcsolat."

Az iszapkezelés évtizedek óta a legnépszerűbb terápiák közé tartozik. A korszerűsítést követően 24 beteget tudnak egyszerre ellátni a felújított kezelőkben. A személyzet egyszerre egy beteggel foglalkozik, így a külön öltözővel, zuhanyzóval ellátott  helyiségben az intimitás mellett a vagyonvédelem is biztosítva van.  A mozgásukban korlátozott betegek számára is kialakítottak két kezelőhelyiséget, melyek könnyedén megközelíthetők akár tolószékkel is.

Stepán Tibor- ápolási igazgató helyettes, Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház: "Talán mondhatom azt, hogy Európa egyik legmodernebb iszapkezelőjét építettük meg, bármelyik négy csillagos szállodának is becsületére válna tulajdonképpen, a betegek az eddigi tapasztalatok szerint nagyon elégedettek vele, nekünk ez egy kicsit többlet munkát okoz, több emberrel dolgozunk, 11-en dolgoznak most per pillanat, egyszerre 24 kezelést tudunk ellátni, 7 pakolásunk van egy nap, 168 ember."

Mint az ápolási igazgató helyettestől megtudtuk, 1,5 vödör iszapra van szükség minden páciensnél, napi 168 embernél ez durván 200-220 vödörnyi iszap. Ezt a mennyiséget a 6 db, 600 literes iszapfőző készülékkel melegítik fel. Hetente újítják fel az iszapot, amit leszednek a betegekről. A modern technikai eszközök már sterilizálják, hőn tartják az iszapot, így újra fel tudják azt használni. A páciensek nagyjából egy köbméternyi iszapot mosnak le magukról hetente, ez a  lefolyóba távozik.

Az intézmény életében jelentős kiadás volt ez a fejlesztés 2018-ban, a beruházás azonban hosszabb távon megtakarítást eredményezhet.

Kertész Márta- gazdasági igazgató, Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház:  "Itt egy kórszerű beruházás alakult ki, az épületgépészeti rendszerei ezek mind korszerű, megújult technológiával működnek, értem ezalatt az iszap főző üstöknek az üzemeltetése például egy hő visszanyeréses rendszeren működik, tehát a befektetett energiát azt a következő ciklusnak a melegítéséhez mindig felhasználjuk, de maga a klíma technológia, az is egy hő visszanyeréses rendszeren működik és ezáltal nemcsak energiát fordítunk rá, hanem azt környezetbarát módon tudjuk hasznosítani, ami mind eddig nem valósulhatott meg."

A felújítások következő lépéseként ősszel várható a vizes kezelő helyiségek fejlesztésének átadása, ezt követően a gyógytorna- és a masszázs helyiségek fejlesztésére kerül sor.

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

znet logo

Itt talál minket:

© 2016 - 2019 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!