HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

hétfő, 26 augusztus 2019 13:21

Álmom: az Isten

Magyar költők istenes versei és gordonka dallamok várták a közönséget.

 

Álmom: az Isten. Ezzel a címmel tartott zenés-verses estet Mihályi Győző színművész és Karasszon Eszter gordonkaművész a Hévízi Református Templomban. A közel másfél órás produkció kimondottan református gyülekezetek részére született meg a Károli Gáspár Református Egyetem berkein belül és idén február óta számos templomban megfordult már az ország különböző pontjain. Mihályi Győző elmondta: magyar költőink legszebb és számára legkedvesebb Istenes versei hangoznak el a műsorban, melyekhez egy-egy személyes történetet vagy érdekes életrajzi vonatkozást is társít a költemény születésének körülményeiről.

Mihályi Győző- színművész: „engem nagyon érdekeltek a költők istenkereső versei. Mennyi hitet találtak, hol találtak megnyugvást, elkísérte e őket egész életükben az Istenbe vetett hit. Illetve Ady Endre például folyamatosan pörölt vele, tehát ő folyamatosan hadakozott, hitetlen volt, bohém életet élt. És aztán a végén mégis csak megtért az irodalomtörténész szerint. Egyetlen éjszaka alatt tért meg. Leült egy lelkésszel, már nagyon beteg volt és a lelkész olyanokat mondhatott neki, hogy másnap megírta a Köszönöm, köszönöm, köszönöm című verset. És mindent Istennek köszön abban a versben.”  

A verseket Karasszon Eszter gordonkajátéka választja el egymástól, a hangszeres aláfestés egyfajta ellenpontot nyújt a produkció alatt, így kap a közönség egy komplex zenei és irodalmi élményt.

Karasszon Eszter-gordonkaművész: „Sokféle szóló csellódarab van. Mindenesetre annyi félék ezek a versek, Adytól elkezdve Radnótin át, tényleg rengeteg féle. Arra gondoltam, hogy egy egynemű zenét fogok hozzá választani. Johann Sebastian Bach hat darab csellószvitet írt, ami azt jelenti, hogy hatszor hat tételnyi zene. Egész egyszerűen összeültünk és sok-sok ideig gondolkodtunk, hogy melyik vershez pontosan melyik Bach tétel fog illeni. Így találtuk ki az egész produkciónkat, az egész műsortervet.” 

Hogy melyik vershez melyik dallam passzol, azt természetesen a versek mondanivalója és előadásmódja is befolyásolta.

A körülbelül egyórás előadás során Ady Endre, Karinthy Frigyes, Radnóti Miklós, Örkény István, József Attila és Petőfi Sándor művei hangoztak el.

Utoljára frissítve: kedd, 27 augusztus 2019 11:59

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

T Com

Itt talál minket:

© 2016 - 2020 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!