HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

szerda, 11 szeptember 2019 14:44

Átadták a Hévíz Irodalmi Díjat

Földényi F. László Dosztojevszkij-esszéje érdemelte ki idén a kitüntetést.

 

Átadták a Hévízi Irodalmi Díjat a Városi Könyvtárban. A negyedszázados fennállását tavaly ünneplő Hévíz folyóirat 2012-től, új irányításának köszönhetően modernebbé, korszerűbbé vált. A kéthavonta megjelenő lapban az esszék, versek mellett, állandó gasztronómiai és helytörténeti rovat olvasható, de az oldalakon hangsúlyosan megjelennek a fiatal, pályakezdő alkotók is. A folyóirat az utóbbi években jelentős rangot vívott ki magának, s nem csak egyedi irodalmi értéket képvisel, de a város hírnevét is öregbíti.

Papp Gábor- polgármester, Hévíz: "Elmondhatjuk nagy büszkén, hogy Kárpát-medencében, de Magyarországon mindenképpen az egyik legismertebb és legkeresettebb irodalmi folyóiratról beszélünk, és ehhez párosul az a díj, amit úgyszintén 2012-ben az újjá alakítás kapcsán fogalmaztunk meg, ezért minden évben átadjuk a legjobb szerzőnek járó úgynevezett Hévízi Irodalmi Díjat."

A 2019. évi Irodalmi Díjat a 2018-as év legjobbnak ítélt írásának szerzője kapta, a díjazottról a szerkesztőbizottság döntött.

Cserna-Szabó András- főszerkesztő, Hévíz folyóirat: "Nagyon örülök annak, hogy egy olyan szerző kapja ezt a díjat, aki az esszé műfajában alkot, mert nekünk ez kezdettől fogva szívügyünk volt, hogy van egy ilyen csodálatos hagyományokkal rendelkező műfaj Magyarországon vagy a magyar irodalomban, mint az esszé, sorolhatnánk a múltból a neveket, Szerb Antaltól a Halász Gáborig, a Németh Lászlótól a Hamvas Béláig, mindenféle írókat mondhatnánk még, mi úgy éreztük, hogy ez a műfaj egy kicsit háttérbe lett szorítva az utóbbi évtizedekben."

Az idei írások közül Földényi F. László Dosztojevszkij-esszéje lett a díjazott.  Lágerekről írni - Újraolvasva Dosztojevszkij Feljegyzések a holtak házából című alkotásában, az a probléma foglalkoztatta a szerzőt, hogyan lehet a lehetetlent leírni.

Földényi F. László- esztéta, műkritikus, irodalomtörténész: "Az irodalomban sok példa van a Dantétól kezdve, aki a poklot meg akarta írni, amit még valamennyien nem láttunk, még senki nem látott, de állítólag azért létezik és a 19. században azért volt valódi pokol, ugye ezek az orosz katorgák, büntető telepek, ahova Dosztojevszkijt száműzték több évre és megírta a Följegyzések a holtak házából című könyvét és szerintem ezzel indított el az útjára egy olyan irodalmat, egy olyan műfajt, ami azután a 20. században érett be."

A Hévíz című folyóiratban a legjobb kortárs magyar írók, költők írásaival találkozhatnak az olvasók. Hévíz városa mecénásként áll a folyóirat mögött, jelenleg is egyeztet két tematikus kötet megjelenéséről a kéthavonta napvilágot látó folyóirat mellett.

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

T Com

Itt talál minket:

© 2016 - 2020 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!