HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

péntek, 04 október 2019 11:19

A mi családunk

Török Emőke textilbaba kiállítása tekinthető meg a Belváros Múzeumban.

 

Kiállítás nyílt "A mi családunk" címmel a Belvárosi Múzeumban. Török Emőke, több mint 40 éve foglalkozik a tanári hivatás mellett textilbabák készítésével. Ez idő alatt folyamatosan fejlesztette magát, versenyeken, világbajnokságokon vett részt. Jelen anyag a legnagyobb munkájának mondható. "A mi családunk" a családok éve alkalmából 2017-ben készült egy pályázati felhívásra. A hévízi kiállítást testvére és legjobb barátja,Török Tamás rendező nyitotta meg.

Török Tamás-rendező: "Ez a nagycsalád, ez valaha egy Somogy megyei kis faluban élt, és ott tényleg, ahogy ez meg van írva anno a nagykönyvben, és már sajnos ezek nem működnek ezek a dolgok, hogy közös disznóölések, lakodalmak, szüretek és így tovább. Én értem a nővéremnek azokat a gyökereit, amelyek itt ezekben a babákban megtestesül, láttam a folyamatot is ahogy ő belőle az amatőr nagymamától a fogásokat elleső kislányból, majd fiatal anyukából, hát tényleg egy ilyen profi, mondhatom nyugodtan,hogy világhírű textil játék készítő lett."

A négy 10 fős családot bemutató tárlat anyaga két részre osztható. A népies és a régies ruházatba öltöztetett babák, melyek alkalmazkodnak a régi babakészítési technikákhoz, gombszeműek és molinó anyagból készültek. A mai- és a nyaraló öltözetben látható babák, a jelen kor igényeinek megfelelően, hurkolt testűek, moshatóak és öltöztethetőek.

Török Emőke-nemzetközi babatanár:  "Az öltözködési típusokkal, a népiesnél nem akartam egyetlen egy tájegységet se, hanem minden tájegységnek a jellemzőit, a buggyos blúz, a húzott szoknya, a férfiaknál ez a zsinórozott mellény öltöny. A 20-as éveken belül pedig a jellegzetes frakk, szmoking, mellényes öltözködés és azt kell tudni, hogy mindegyik baba vetkőztethető, tépőzárral záródik és a hölgyeken még alsónemű is van, tehát mindent megpróbáltam, úgy ahogy annak idején hordták."

Az alkotó már 7 éve városunk szerelmese, 2012-ben érkezett először a Termelői Piacra babáival, már akkor elvarázsolta Hévíz szépsége és az itt elő emberek kedvessége. Majd a város különböző rendezvényeinek is rendszeres vendége lett, ahol nagy sikert aratott ezekkel a különleges textil csodákkal. 

Hermann Katalin-igazgató, Művelődési Központ: "Török Emőke régi ismerősünk, hiszen a kézműves vásárainkon rendszeresen részt vesz, már hosszú évek óta és hát kiderült, hogy ő nemcsak egyszerűen egy kézműves, hanem egy alkotó művész is és több kiállításáról kaptunk már hírt, ahogy figyeltük a megjelenéseket és így jött az ötlet, hogy hát természetesen akkor mi is szeretnénk egy bemutatkozási lehetőséget biztosítani a számára."

A megnyitót követően egy workshopon, Török Emőke segítségével készíthették el a saját személyre szabott babacsodáikat a jelenlévők. Az Illyés Gyula Általános Iskola felső tagozatos diákjai is nagy örömmel csatlakoztak a programhoz.

"A mi családunk" című kiállítása november 3-ig látható a Belvárosi Múzeumban.

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

znet logo

Itt talál minket:

© 2016 - 2019 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!