HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

kedd, 08 október 2019 14:13

A tanulási és viselkedészavarokról szóltak

26. alkalommal tartottak Óvodapedagógiai Napot Hévízen.

 

 

  1. alkalommal tartottak Óvodapedagógiai Napot Hévízen. Ilyenkor Zala, Vas és Somogy megye óvodapedagógusait várják egy délelőtti találkozóra, idén is több mint százan vettek részt rajta. A szervező Hévízi Óvoda igyekszik olyan témákat hozni ilyenkor, mely a hétköznapi munkájukhoz nyújt segítséget. Ezúttal a tanulási és viselkedészavarok és azok óvodáskori kezelése, tünetei álltak a középpontban. Egyre több gyermek küzd magatartásproblémákkal, így tehát ez valóban egy olyan témakör, melyben nem lehet elég ismeretet szerezni.

Nagy Sándorné- Óvodavezető, Hévíz: „Ezzel kell foglalkozni, mert nem vagyunk rá egyébként felkészülve. Amikor bekerülsz egy közösségbe és elkezded a munkádat, azt gondolod, hogy csupa aranyos, tündéri gyerek, akik majd úgy repülnek feléd. Valóban így van, nagyon sok ilyen gyerek van, de minden csoportban akadnak, akik bizonyos szempontból különös segítséget igényelnek. És mivel mindegyik teljesen egyedi, nem lehet rájuk igazán felkészülni. Azért kell minél több fórumon nekünk ismeretet szerezni folyamatosan, hogy segíteni tudjunk ezeknek a gyerekeknek.„

Az idei találkozón Reményi Tamás egyetemi oktató, pszichopedagógus volt a vendég, aki igyekezett a témában az óvodapedagógusok számára fontos információkkal szolgálni. Kiemelte: a viselkedés és a tanulási zavarok nagyon gyakran együtt járnak. Óvodáskorban természetesen első sorban a viselkedészavarok azok, melyek szembetűnőek.

Reményi Tamás- egyetemi oktató, pszichopedagógus: „Hogy ha ezeket látjuk, akkor be tudjuk azt is azonosítani, hogy mi lehet a háttérben. És ezzel megfelelő segítséget tudjunk adni annak az adott gyermeknek és hát sok esetben az egész családnak, mert nem csak az óvodában, nagyon gyakran a családi körben, a család közegében is ez problémát okoz. A tanulási zavarok talán furcsán hangozhat, hogy az óvodapedagógiához kapcsolódik. De bizony azok a jelek, melyek előjelzik azt, hogy később az iskolában diszlexia, diszkalkulia, olvasás, írás, akár számolási zavar felléphet a gyerekeknél, azok már akár két-hároméves korban is egyértelműek és bejósolható, hogyha nem kap megfelelő megsegítést az adott gyermek, akkor az iskolában nehézségekkel, zavarokkal fog küzdeni.”

A szakember hozzá tette: a genetikai tényezőkön és az esetleges idegrendszeri elmaradásokon, sérüléseken kívül manapság a környezet és a megváltozott életmód is hatással van ezeknek a zavaroknak a kialakulására. A digitális világ azonban, amiben élünk nem kikerülhető és életünk meghatározó része. Hiszen a mai óvodások, mire a munka világába kerülnek, számos olyan munkakört fognak betölteni, amit ma még nem is ismerünk. Ami biztos: a digitalizáció egyre inkább jelen lesz az ő életükben. Nem szabad azonban, hogy a korai életkorban ez határozza meg szabadidős tevékenységeiket a közös játék, mesélés, minőségi együttlét kárára.

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

znet logo

Itt talál minket:

© 2016 - 2019 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!