HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

csütörtök, 10 október 2019 11:53

A reformkor nagyjai

Rendhagyó irodalomórákat tartanak az idei tanévben is.

 

Az idei tanév második rendhagyó irodalomóráját tartották a héten a Városi Könyvtárban.  A sorozat következő témája A reformkor nagyjai: Kölcsey és Vörösmarty című előadás volt. Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész az Illyés Gyula Általános Iskola fiatal növendékeinek a reformkor neves alakjai életműveiből emelt ki meghatározó mondatokat, ezen kívül hangsúlyozta a téma fontosságát is.

Dr. Fűzfa Balázs- irodalomtörténész: "Ha kimondjuk ezeket a neveket, akkor azt hiszem a kérdésre válaszoltunk is. Szóval olyan emberekről van szó, akiknek köszönhetjük, hogy ma ez az ország létezik, itt vagyunk, beszélgethetünk, van televízió, kommunikációs csatornák, világos van, jól érezzük magunkat a világban, ezt bizony nekik köszönhetjük."

Az irodalomtörténész mindig próbál egy kis humort belecsempészni az előadásokba, ezáltal kimozdítva a gyerekeket a rendes iskolai tanórák menetéből. Kepli-Melorisz Andrea pedagógus úgy véli, hogy nagyon feltölti a gyerekeket egy-egy ilyen alkalom, egyfajta érdekes, szellemi kirándulásnak mondható, mégha városon belül is van.

Kepli-Meliorisz Andrea- pedagógus, Illyés Gyula Általános Iskola: "Azért is egy jó dolog számunkra, mert kimozdulunk a megszokott iskolai keretből és irodalomról, költőkről, írókról, művekről úgy hallanak a gyerekek, hogy közben interaktív módon bekapcsolódhatnak ezekbe a beszélgetésekbe, és nem tőlünk tanároktól a referencia személyektől kapják az információt, hanem költőktől, íróktól, irodalmároktól, egyetemi tanártól, akik számukra újdonságot képviselnek, ugyan olyan szavahihető és érdekes személyek, mint ahogyan mi is, de mégis máshogy mondják el."

A reformkor íróinak és költőinek meg kellett teremteniük az ország önálló szellemiségét. A jelenkor írói más feladatokkal birkóznak meg, nekik elsősorban a nyelvi tudatosságot köszönhetjük. Az irodalom határozza meg, hogyan beszélünk a hétköznapokban, ezt pedig íróink, költőink verseiből, regényeiből tanulhatjuk meg a legjobban.

A következő rendhagyó irodalomóra november 6-án, Arany János balladáinak világába kalauzolja el a kis iskolásokat.

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

znet logo

Itt talál minket:

© 2016 - 2019 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!