HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

kedd, 29 október 2019 14:20

Napló egy árváról

Ézsiás Erzsébet: Vadsóska című kötetét mutatták be.

 

"Mindenkiért, aki szenvedést okozott, el kell menni valaki másnak, aki segítséget visz." Ez az Albert Schweitzer idézet talán a legfontosabb mondanivalója annak a kötetnek, melyet a városi könyvtárban mutattak be. Ézsiás Erzsébet naplója Noémiről szól, aki Erdélyben, Csaba testvér gyermekotthonában nevelkedik. Az írónő 8 éves korától segíti és kíséri figyelemmel keresztlánya, patronáltja életét. A napló 10 évet ölel fel, Noémi ma 18 éves. A Vadsóska egyébként egy trilógia utolsó kötete, Ézsiás Erzsébet annak idején saját lánya gyermek- és kamaszkorárát is papírra vetette. Ez az alkotás azonban nyilvánvalóan teljesen más, hiszen egy elgondolkodtató sorsot tár fel előttünk és azt a világot, melyet az írónő megismerhetett a gyermekotthonban. Elmondta: a hátrányos helyzetű erdélyi magyar kislányt fogadott lányának tekinti, akinek sérült lelkén enyhíteni nagy kihívás volt.

Ézsiás Erzsébet- újságíró, író: „Gyakorlatilag a lányommal együtt mi pótoltuk a hiányzó családját. Velünk nyaralt a Balatonon, velünk karácsonyozott minden évben Budapesten. Életében először színházba, moziba vittük, jó könyvekkel, jó ételekkel, szép ruhákkal halmoztuk el. De hát ugye neki ez csak nagy-nagy kontraszt volt, mert a szünidő végeztével vissza kellett mennie abba az ingerszegény környezetbe. És mivel ő egy sérül gyerek volt, nem vagyok pszichológus, tehát olyan váratlan és kezelhetetlen helyzetekbe szaladtam bele, különösen később, amikor kamaszodott, ami engem is meglepett.” 

Az írónő hozzá tette: Noémi hamarosan érettségizik, jó képességű fiatal és biztos abban, hogy nehéz sorsa ellenére továbbtanulással még sokra viheti az életben.

A naplóban a 10 év legfontosabb történései és történetei kaptak helyet, megrendítő őszinteséggel.

Pappné Beke Judit- A keszthelyi könytár igazgatója, a könyvbemutató moderátora: „Hogy kiknek ajánlom? Mindenkinek olvasásra. Ugyan női író és kislányról szól és az írónőnek is leánygyermeke van, aki már felnőtt. Müller Péter azt mondta, hogy nőknek szóló irodalom. Én azt gondolom, hogy ez mindenkinek szól. Fiatalnak azért, mert jó, ha megtapasztalja, hogy milyen az élet máshol, milyen az élet szülő nélkül, felnőtteknek meg azért, hogy tegyünk ellene és ha tudunk segíteni bárkinek bármikor, akkor azt tegyük meg.”  

A könyvbemutatón az írónő jó barátja, Pitti Katalin operaénekes is részt vett, aki erdélyi székely népdalokkal örvendeztette meg a jelenlévőket.

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

znet logo

Itt talál minket:

© 2016 - 2019 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!