HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

péntek, 01 november 2019 10:58

Elhunyt szeretteinkre emlékezünk

Közös imádságot is tartottak a Hévízi Köztemetőben.

 

Imával és énekekkel fohászkodhattunk elhunyt szeretteinkért a Hévízi Köztemetőben azon a megemlékezésen, melyet a plébánia szervezett Mindenszentek alkalmából. Mindenszentek ünnepe az üdvözült lelkek emléknapja, azoké, akik hitük szerint haláluk pillanatában elnyerték az örök üdvösséget. Ez a nap tehát az üdvözült egyház ünnepe.  Ezt az ünnepet a katolikus egyház kezdetben tavasszal tartotta meg, majd IV. Gergely Pápa tette át november 1-ére. Nem tévesztendő össze azonban mindenszentek a halottak napjával, mely pedig a szenvedő egyház ünnepe, az elhunyt, de üdvösséget még nem nyert, a tisztítótűzben lévő lelkek emléknapja.

Mint Kiss László esperes elmondta, a két nap ma már meglehetősen egybemosódik. Általában mindenszentek estéjén megyünk ki a temetőbe, hiszen az már a halottak napja előestéjének számít, az egyházi ünnepek pedig egyébként is napnyugtától napnyugtáig tartanak.

Kiss László- esperes-plébános, Hévíz: „Kell nekünk is emlékeznünk szeretteinkre, szüleinkre, barátainkra, hozzátartozóinkra, akik már eltávoztak közülünk ebből a földi életből. Hiszen minden este erre hívja fel a harangszó, a nagyharang után a kisharang, a lélekharang is a figyelmet, hogy az ember ne feledkezzen el az elhunyt barátairól, hozzátartozóiról, szeretteiről, családtagjairól. Egy rövid gondolattal, egy rövid imával, fohásszal próbálunk rájuk emlékezni. Ugyanakkor, amikor mi imádkozunk értünk és ezt felajánljuk elhunyt hozzátartozóinkért, akkor azért könyörgünk, hogy az Isten, ha ők a tisztítóhelyen vannak, akkor minél előbb vigye őket ki a mennyei dicsőségbe.” 

Az ünnepkörhöz kapcsolódva számos szokás is kialakult az évszázadok során, így rendbe tesszük és meglátogatjuk hozzátartozóink sírját, virágokat, koszorúkat helyezünk el és mécseseket gyújtunk szeretteink lelki üdvéért.

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

znet logo

Itt talál minket:

© 2016 - 2019 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!