HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

szerda, 26 február 2020 12:50

Lelkésztovábbképzés Hévízen

A Trianon centenáriumáról emlékeztek meg a lelkipásztorok.

 

Hévízen tartotta éves konferenciáját a veszprémi és pozsonyi református egyházmegye lelkészi közössége. A 3 napos továbbképzést a hévízi Református Gyülekezet szervezte, az egyházmegyéből 25 lelkipásztor érkezett városunkba. Az előadások nyilvánosan voltak, így a helyi vallási közösségek tagjai és a városban lakók is részt vehettek a programokon. Az idei rendezvényen Trianon centenáriumáról emlékeztek a lelkipásztorok, az előadások is e téma köré épültek.

Péntekné Vizkelety Márta – református lelkész, Hévíz: „100 évvel ezelőtt történt az a tragédia, hogy 1920. június 4-én a nagy hatalmak aláírták a trianoni békeszerződést, ezáltal a nagy Magyarország megszűnt létezni, majdnem négymillió magyar került a határainkon kívül és ez az egyházra is rendkívül rossz hatással volt.”

A konferencián emlékeztek az elcsatolt területekről, valamint arról, hogy a trianoni döntések következtében több millió református is határainkon kívül maradt. Mint a hévízi református lelkész elmondta, további utakat keresnek arra, hogy összetartozásukat megmutassák, hogy hitükben, identitásukban, magyarságukban egyek a kint rekedt hívekkel.

A konferencián előadást tartott a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, Steinbach József is, Trianon és a Magyar Református Egyház létrejötte a Kárpát-medencében címmel.

Steinbach József – püspök, Dunántúli Református Egyház: „Én arra szeretnék rámutatni, hogy a Magyar Református Egyház, hogyan próbálta ebben a helyzetben, amikor az Isten erre lehetőséget készített, gyógyítani ezt a nehéz helyzetet. Hosszú előkészítés után, 2009. május 22-én létrejött az egységes Kárpát - medencei Magyar Református Egyház, beleértve a leszakított egyháztesteket is, amelyek ugye más ország, más állam területére kerültek. Ugyanakkor, ez a Kárpát- medencei egységes Magyar Református Egyház nyitott kezet nyújt az Európában és a tengeren túl lévő magyar református testvéreknek is.”

A konferencián elhangzott: bátorítani kell a gyülekezetek lelkipásztorait arra, hogy saját közösségüknél is megemlékezzenek nemzeti összetartozásukról. A találkozó célja volt az is, hogy a lelkipásztorokat hitükben megerősítse, elősegítse az egymás közti testvéri kapcsolatok ápolását. 

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

T Com

Itt talál minket:

© 2016 - 2020 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!