HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

kedd, 13 február 2018 14:25

Farsangi Forgatag Hévízen

Disznóvágással, karneváli felvonulással és kiszebáb égetéssel űztük a telet.

 

Első alkalommal rendeztek Farsangi Forgatagot Hévízen. Mint ahogy arról korábban Híradónkban beszámoltunk, a két napos rendezvény első napján Flashmobbal toborozták az embereket a szombati felvonulásra. A fesztivál második napján farsangi hangulatba öltöztették a Hévízi Termelői Piacot is. Az árusok álarcot öltöttek, emellett különféle farsangi portékákat is kínáltak az állandó árujuk mellett. A helyszínen a napot disznóvágással indították. A hagyományok felelevenítését bemutató eseményt több céllal hívták életre.

A kétmázsás állatot helyben dolgozták fel a szakemberek. Ennek folyamatát lépésről lépésre követhették végig az érdeklődők.

A rendezvény sok embert vonzott. A látványos program minden korosztály számára érdekes volt.

Az eseményen Papp Gábor polgármester is részt vett. A város első embere kiemelte, fontosnak tartja azok a programokat, amelyek összehozzák az embereket.

A délelőtt folyamán a látogatóknak és a piac árusainak is lehetőségük volt megkóstolni a hagyományos disznótoros ételeket. Választhattak sült vér, hurka, kolbász, sült máj és toros káposzta közül is.

A Farsangi Forgatag rendezvényei a délutáni órákban a Nagyparkoló téren folytatódtak Hévíz hoteljeinek és éttermeinek jótékonysági fánkversenyével. A zsűrizés után a közönség is megkóstolhatta ezt a hagyományos farsangi édességet. A jótékonysági fánkvásáron befolyt összeget a résztvevő szállodák a hévízi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnak ajánlották fel. A délután folyamán a kicsiket népi játszótér is várta, majd a gyülekező karneváli felvonulók biztosítottak látnivalót. Mint a szervező Művelődési Központ vezetőjétől megtudtuk, ezt a rendezvényt hagyományteremtő szándékkal hívták életre, tovább színesítve a téli programkínálatot Hévízen.

A farsangi rendezvényen az ünnepkör néphagyományait is igyekeztek feleleveníteni, ennek megfelelően bolond lakodalom előzte meg a felvonulást. Az ifjú párt és korabeli ruhájukat az Új Színpad Egyesület biztosította.

Miután pedig örömapákat is szereztek, a házasságkötés is megtörtént. Ezt hirdetve rönkön húzták végig az ifjú párt a városon, ők vezették a karneváli felvonulást. Mögöttük sorakozott a korabeli maskarába bújt tömeg. Az esemény közösségépítő szerepét is jelezve számos helyi szervezet csatlakozott a vidám farsangi menethez.

A rendezvény a városban pihenő külföldieket is megmozgatta, egy nagyszámú csoport például Horvátországból érkezett, ők is úgy döntöttek, hogy aktívan részt vesznek a fesztiválon.

A korabeli jelmezes menet a Belvároson keresztül vezetett, majd a Nagyparkoló térre ért vissza, ahol aztán kiszebábú égetéssel is igyekeztünk elűzni a telet. A babona szerint a hideg mellett a kiszebáb égetése a bajoktól is megszabadítja az embereket. A téltemető népszokás szerint a máglya elhamvadásáig a tavaszköszöntés jegyében zajkeltő eszközöket, dobokat szólaltatnak meg. A tél elűzését Hévízen a Boombatucada Együttes segítette.

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

znet logo

Itt talál minket:

© 2016 - 2019 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!