HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

péntek, 13 április 2018 16:08

„Rímesfurcsa játék” a költészet napján

Kárász Eszter és Bata István adott zenés-verses előadást a könyvtárban.

 

1964 óta József Attila születésnapján, tehát április 11-én ünnepeljük a Magyar Költészet Napját. Az évforduló alkalmából Hévízen több program is várta az érdeklődőket. A Városi Könyvtárban Kárász Eszter és Bata István előadóművész zenés-verses összeállítását tekinthette meg a közönség "Rímesfurcsa játék" címmel. Mint elmondták, nagyon nehéz költészet napi műsort összeállítani, hiszen hatalmas a merítési lehetőség. Így témaként a férfi-női évődést választották ki, e körül forogtak az előadás darabjai, melyek versekből és verses dalokból álltak.

Bata István- előadóművész: „A vers megzenésítés az egy külön műfaj, ami lehet nagyon könnyű meg lehet nagyon nehéz. Ugye az ember tud három akkordot a gitáron, a versnek van egy saját ritmusa és akkor játssza azt a három akkordot és rádúdol valamit. Ha viszont az a célod, hogy a zenében is megjelenjen az, ami a versben benn van, akkor az már egy jóval nehezebb feladat.”

Mint Kárász Eszter elmondta, az ő életében mindig is sokat jelentettek a versek, így a költészet napján különösen fontos küldetésének tartja másoknak is átadni a versek szeretetét, és azt a meggyőződését, hogy ezeknek a műveknek különleges ereje van, egyfajta kapaszkodót jelenthetnek mindnyájunknak.

Kárász Eszter- előadóművész: „Nagyon sokat voltam versmondó táborokban gyerekkoromban, aztán én magam is tanítottam versmondó táborokban és a magánéletemben is ha nagyon vidám voltam, vagy ha nagyon szomorú voltam, akkor gyakorlati segítséget nyújtottak a versek. Mindig volt nálam egy-egy verseskötet, amit fel tudtam csapni, ha kérdésem van és akkor csukott szemmel böktem valami sorra, és csodák-csodájára mindig megadta a választ. Úgyhogy a versek nekem aktív kísérői az életemnek.”

A két előadó közösen leginkább az Eszter-lánc mesezenekarban dolgozik együtt, ott főként kortárs költők megzenésített verseivel várják a kicsiket. A felnőtt korosztálynak szóló műsoraik viszonylag új kezdeményezések. A hévízi koncerten elhangoztak többek között József Attila, Pilinszky János, Weöres Sándor, Csokonai Vitéz Mihály alkotásai, de saját darabok is helyet kaptak.

A koncertet teljes egészében is megtekinthetik majd nézőink, a Hévízi Televízió egy későbbi adásában és honlapunkon is.

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

znet logo

Itt talál minket:

© 2016 - 2019 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!