+36 30 207 7456
8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.
hévízi televízió
kezdőlap / hírek / István, a Király a Keszthelyi-öbölben
2022. augusztus 5. péntek 10:17
István, a Király a Keszthelyi-öbölben
Minden eddiginél több versenyzőre számítanak a szervezők a Nyugat-Balaton vitorlásversenyén, az István a Király Kupán. A Keszthelyi-öbölben augusztus 20-án várhatóan több mint 100 hajó indul a Bősz Adrián Borászat Nagydíjáért. A regatta részleteiről vitorlázással egybekötött sajtótájékoztató keretében számolt be a Keszthelyi Túravitorlás Club elnöke.

Az István a Király Kupa elnevezésű vitorlásverseny közel 40 éves múltra tekint vissza, de igazán fejlődésnek csak az utóbbi néhány évben indult. A 44 éve működő keszthelyi vitorlásklub egykor az élményhajózást és a túravitorlázást tűzte zászlajára, így nem csoda, hogy eleinte csak klubtagok nevezhettek az augusztus 20-ai versenyre.

Gárdos Péter – elnök, Keszthelyi Túravitorlás Club: „Pár 10 hajó vett részt kezdetben a vitorlás versenyünkön. Amióta váltottunk egyet, azóta azt tudom mondani, hogy évről évre nőtt a nevezett hajók illetve a benevezett hajósok száma is, mondhatom azt, hogy szinte duplázunk évről évre.”

Tavaly összesen 194 vitorlázó 74 nevezett hajóval vett részt a Keszthelyi-öböl mára legrangosabb versenyének számító regattán. A nevezők száma mellett a rendezvény fejlődését bizonyítja a növekvő sajtóérdeklődés is. A verseny menetét és magát a pályát ezért vitorlázás keretében mutatták be a sajtó képviselőinek a KTC tagjai, bepillantást nyújtva a Keszthelyi-öböl, a vitorlázók, és a versenyzők életébe, akik természetesen idén is több hajóosztályban mérhetik majd össze tudásukat.

Gárdos Péter – elnök, Keszthelyi Túravitorlás Club: „Klasszikus kategóriák a Yarstick 1,2,3, ami megszokott a versenyeken. Ezen kívül, van egy abszolút kategóriánk, ez a Bősz Adrián Nagydíjért megy, Bősz Adrián borász nagydíjáért megy idén, ez egy pénzdíjas része a versenynek, az első 3 az abszolútban pénzdíjazásban részesül, aztán indítunk kishajó kategóriát, illetve tavaly megpróbáltuk és nagyon jól működött, hogy ifjúsági versenyzőket is indítottunk.”

A hajósok augusztus 20-án délelőtt nevezhetnek a versenyre, de a megnövekedett igényeknek megfelelően augusztus 19-én előnevezési lehetőséget is biztosítanak a szervezők, akiknek ezzel is célja a rendezvény folyamatos bővítése.

Gárdos Péter – elnök, Keszthelyi Túravitorlás Club: „Szeretnénk ezen az úton továbbmenni, tehát azt látjuk, hogy igény van rá, a Nyugati – medence egy picit mostoha szerepben van, a vitorlásversenyeket tekintve, nyilván a keleti illetve a középső medence szerencsésebb a lokációja miatt, többen érzik úgy meg többen érik el az ottani versenyeket. Ezen megpróbálunk változtatni, a magunk lehetőségei szerint.”

Államalapításunk ünnepének délutáni óráiban azoknak is érdemes figyelemmel kísérniük a versenyt, akik csak gyönyörködni szeretnének az északi partot is érintő vitorlásokban, hiszen egyszerre ennyi hajót, egyelőre ritkán látni a Keszthelyi-öbölben.

további híreink
legfrissebb adásunk
A Hévízi TV 2024. ápr. 25-i adása
partnereink
Hirdetés