+36 30 207 7456
8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.
hévízi televízió
kezdőlap / hírek / Szobrok, láncfűrésszel
2022. augusztus 12. péntek 14:42
Szobrok, láncfűrésszel
Láncfűrészes fafaragó művészek alkotnak a hét második felében a gyenesdiási Kárpáti korzón. Gál Lajos polgármester felelevenítette: a településen 27 éves múltra tekint vissza a fafaragás Gengeliczky László jóvoltából, akinek halála után nem engedték eltűnni ezt a hagyományt, hanem Bálint Józsefnek, a Magyar Kultúra Lovagjának segítségével a hagyományosról a láncfűrészes változatra nyergeltekát.

Tavaly az új időszámítás 15 versenyzővel indult, és már akkor számosutcabútor és szobor került a nagyközség köztereire és intézményeibe. Idéntől alkotótáborként folytatódik a sorozat, az önkormányzat pedig programot szervez eköré, hiszen napközben a mesterek dolgoznak, esténként pedig zenés mulatságok várják a művészeket és a közönséget.

Gál Lajos - polgármester, Gyenesdiás: „Az előző évek, évtizedek emlékei után az intézmények is nagyon sok faragást kaptak. A település nagyon büszke a hagyományőrzésre s – teremtésre, és úgy gondoltuk, ha már ilyen hosszú évekre vetül vissza a faragás, akkor folytatjuk – ha nem is versenyként, hanem alkotótáborként. És bizony megkerestük a szomszédokat is, mindazokat, akik a megyében, régióban foglalkoznak faragással, vagy akár kapcsolatban állnak nemzetközi hírű fafaragókkal.”

Tavaly a történelem volt a mottó, idén pedig egyházi témát választottak, várva szentek ábrázolását és betlehemeket. Ennek jegyében ezúttal Máriát, Szent Józsefet, a kis Jézust és egy angyalt mintáznak meg a fafaragók, jövőre pedig egy középkori lovag másakészülhet el, arra emlékezve, hogy az akkoriak alapozták meg a település létét.

Kutasról érkezett Varga Krisztián már a „nulladik napon”, szerdán munkához látott, és a megnyitóra egy gyönyörű, míves, madárral díszített paddal ajándékozta meg a szemlélődőket. Mint mesélte, láncfűrészes szobrászattal négy év foglalkozik, korábban fakitermelő vállalkozóként dolgozott, de már abban az időben is készített apróbb alkotásokat

Varga Krisztián – fafaragó: „Amikor fakitermeléssel foglalkoztam, ott bontakozott ki. A legelső az volt, amikor szereltünk egy gépet, és nekiálltam egy gombát megfaragni. Megcsináltam, aztán jöttek mókusok, más figurák, s végül letértem a fakitermelésről.”

Hozzátette: a láncfűrészes fafaragás szépsége is az, hogy a természet ajándékából, egy fából alkotnak maradandó tárgyakat. Mindez általában hobbiként indul, ám idővel hivatássá válik.    

további híreink
legfrissebb adásunk
A Hévízi TV 2024. ápr. 19-i adása
partnereink
Hirdetés