+36 30 207 7456
8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.
hévízi televízió
kezdőlap / hírek / Gyenesdiás jó példával jár elöl
2022. november 3. csütörtök 11:43
Gyenesdiás jó példával jár elöl
A Balaton-parti települések közül Gyenesdiás volt az első, amely lépéseket tett arra, hogy a hozzá tartozó vízterületet megtisztítsa az illegálisan elhelyezett karóktól, engedély nélküli horgászállásoktól és bejáróktól. Az illetékes vízügyi igazgatóság és balatoni vízi polgárőrség munkatársaival közösen karókat szedtek ki és figyelmeztető táblákat helyeztek ki. A közelmúltban pedig ellenőrizték, hogy a felszólításnak eleget tettek-e az érintettek illetve, hogy a kiszedett karókat visszarakták-e.

A vízen való mozgásnak és intézkedésnek komoly szabályai vannak, az ellenőrzést végzők minden előírásnak megfeleltek. Nem így azok, akik az elmúlt években számos engedély nélküli, veszélyes tárgyat helyeztek ki a Balatonba amelyek baleseteket, komoly sérüléseket okozhatnak. Ezeket néhány hete felmérte az önkormányzat és több mint száz karót már ki is vettek a vízből.

Kerekes Péter elnök, Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület, nyugállományú rendőr alezredes 29:29-29:50„A Balatonról mindenki beszél, hogy milyen fontos, közös érdekünk, és egyedül a gyenesdiási polgármester úrral, Gál Lajossal közösen kitaláltuk ezt és országosan ez az első ilyen, hogy eltávolítunk ilyen élet és balesetveszélyes akadályokat a vízből, ami biztonságosabbá teszi mid a hajózást mind pedig a fürdőzést, a szabadidő eltöltését.”

Az ellenőrzés során 26 stégből 14-nél találtak mindent rendben. Az engedély nélküli stégekre, bejárókra felhívást helyeztek ki, hogy azok gazdái vegyék fel a kapcsolatot az önkormányzattal. Legutóbb pedig azt ellenőrizték, hogy a kiszedett karókat vajon visszarakták-e a horgászok.

Végül hét olyan karót találtak, amelyeket korábban eltávolítottak a vízből. A következő alkalommal ezeket újra ki fogják szedni, helyettük biztonságos bukó bóják használatát javasolják a horgászoknak.

Ezen a partszakaszon nem engedélyezett a stégbejárók telepítése, mert ezek feldarabolják, tönkre teszik a nádast.

Gál Lajos polgármester, Gyenesdiás „Harmadik lépésben szeretnénk a vízi állásokat, amelyek engedéllyel nem rendelkeznek, tehát ezek az úgynevezett napozó stégek, ezeket kiszedni a vízből és teljesen legális mederbe terelni mindazt, ami Gyenesdiáson, a Balaton-parti részeken a legális horgászatról szól, hiszen ezután tudjuk csak azt mondani a gyenesdiási horgászoknak, hogy a két horgásztanya, csónakkikötő alkalmas arra, hogy több száz tagot be tudjon fogadni, hogy az ideérkező vendégek minőségi horgászturisztikai ellátásban részesüljenek és biztonságosan tudjuk a gyenesdiási partszakaszt.”

Gyenesdiás ezzel a kezdeményezéssel jó példával jár elöl, amihez – a jelzések alapján – egyre több önkormányzat szeretne csatlakozni. A következő héten már a Vonyarcvashegy partszakaszán lévő karókat is eltávolítják a vízből, a Gyenesdiásnál visszarakottakkal együtt. Ehhez is segítséget kapnak majd a vízügytől, hiszen csak az ott dolgozóknak van joguk hozzányúlni a Balatonban lévő tárgyakhoz.

további híreink
legfrissebb adásunk
A Hévízi TV 2024. ápr. 26-i adása
partnereink
Hirdetés