+36 30 207 7456
8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.
hévízi televízió
kezdőlap / hírek / Mindenható gyermekkor
2024. április 30. kedd 11:49 - Hévíz
Mindenható gyermekkor
Alapszemélyiségünk 80%-a hároméves korunkra kialakul. Ez volt az alaptézise a Hévízen tartott óvodapedagógiai napnak. A résztvevőknek szakember beszélt arról, hogy a gyermekkorunkból hozott minták hogyan hatnak ki egész életünkre és van e lehetőség a változásra.

28. alkalommal tartottak óvodapedagógiai napot Hévízen. A közel három évtizedes múltra visszatekintő rendezvény célja, hogy összehozza a környék óvodáinak szakembereit és minden évben valamely témakörben hasznos információkat nyújtsanak nekik. Idén „mindenható gyermekkor” címmel hallgathatott meg előadást a több mint hatvan résztvevő. Az óvodavezető hangsúlyozta: a nevelés egy sokrétű, összetett folyamat, amiben sok jót, de sok rosszat is el tudunk követni akaratlanul.

Nagy Sándorné-óvodavezető, Hévíz: „Hozzuk azokat a tanult sémákat, amibe mi belenőttünk, ezek vagy jók, vagy rosszak. Ahhoz, hogy érett személyiséget neveljünk, vagy mi magunk is azzá váljunk, mindenképpen kell az önképzés. A szülő azt adja át, amit kapott, azokat a sémákat visszük magunkkal tovább. Hogyha szeretnénk azt, hogy a gyerekünk is érett legyen, nagyon fontos az, hogy következetesek legyünk, szeretetben neveljünk és legyünk elfogadóak.”

Dr. Berentés Éva meghívott előadó Mindenható gyermekkor című könyve kapcsán arról beszélt: alapszemélyiségünk nagyrészt hároméves korunkig, tehát óvodába kerülésig kialakul. A finomításra, vagy esetleg az otthonról hozott nem megfelelő minták bizonyos szintű kompenzálására azonban még ekkor is van lehetőség.

Dr. Berentés Éva- a pszichológiai tudományok kandidátusa:„Vannak olyan alapfogalmak, melyeket érdemes látni egy pedagógusnak. Érdemes ismerni, hogy például egy gyereknek mi a prioritása. Egyéves korunkig kiválasztjuk azt az elsődleges eszközt, aminek a segítségével el akarjuk a céljainkat érni. Vannak kényelemorientált gyerekek, tetszésorientált, kontrollos gyerekek és felsőbbrendű gyerekek. Ez ott az óvodai csoportban már bőven megjelenik, de már sokkal hamarabb. Minden embernek a tanulási feladata az, hogy önmagával azonossá, éretté váljon. A pedagógus ebben tud segíteni a gyerekeknek.”

Az első életéveinkben, de már a magzati korban megtapasztalt élményeink rögzülnek és kihatnak egész életünkre, ez az időszak azonban nem minden esetben optimális. Az esetleges korai traumák feldolgozása viszont szükséges ahhoz, hogy aztán szülőként jól tudjunk funkcionálni, egészséges lelkületű és személyiségű gyermekeket tudjunk nevelni. Ezzel tudatosan kell foglalkozni.A szakember elmondta azt is: a lényeg, hogy elég jó szülők akarjunk lenni, erre törekedjünk. Ez nem azt jelenti, hogy nem hibázunk, de legyen önreflexiónk, vegyük észre, ha nem megfelelően reagálunk bizonyos helyzetekben és lássuk ennek a következményét is. 

további híreink
legfrissebb adásunk
A Hévízi TV 2024. máj. 17-i adása
partnereink
Hirdetés