+36 30 207 7456
8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.
hévízi televízió
kezdőlap / hírek / Becsületkasszás könyvespolc
2024. május 7. kedd 10:51
Becsületkasszás könyvespolc
Az iskola bármely diákja számára elérhető könyvespolc került elhelyezésre a hévízi Illyés Gyula Általános Iskola udvarában. A becsületkasszás elven működő alternatív könyvvásár, civil kezdeményezés eredményeként született.

Az éves papírgyűjtés során rengeteg könyv került a papírhulladék közé, ez adta az ötletet, hogy ezeket az értéket képviselő műveket valamilyen úton megmentsék. Könnyen előfordulhat, hogy a mások által megunt, kidobásra szánt könyvek, új életet tudnak kezdeni, olyan olvasóra találnak, akik még nem ismerik azt. Ha a diákok közül valakinek megtetszik egy könyv, elviheti és a kihelyezett kasszába helyezheti az általa gondolt összeget, a könyv jelképes árát.

Vasas Anita tag, Szülői Szervezet:„Otthon gyűjtöttem megmentett példányokat. Először a karácsonyi vásár keretében rendeztem belőle egy jótékonysági vásárt, viszont ez elég ritkán van és ez adta az alapötletet ahhoz, hogy létesülhetne egy ilyen könyvespolc az iskola udvarában, ami nap mint nap elérhető mindenki számára.”

A kezdeményezést rögtön befogadta a hévízi általános iskola.  Ahol nem csak a segítő szándékot értékelik, hanem a gyerekek irodalmi látókörének bővítése mellett, a környezetre gyakorolt hatását is.

Csepregi Mária igazgató, Illyés Gyula Általános Iskola Hévíz:„Egyrészt örökös öko iskola vagyunk és ugye a megmentett könyvek ugye a környezetvédelem szempontjából sem elhanyagolhatóak illetve nagyon fontosnak tartanánk azt, hogy így legalább csak ennyi ideig, amíg a gyerekek megnézik ezeket a könyveket, nem a telefonjukhoz nyúlnak és nem az elektronikus világ felé nyitnak. Akkor azt gondolom, tettünk egy lépést előre.”

A rendhagyó könyvvásár az eddigiek alapján nagy érdeklődést váltott ki. A készlet folyamatos fenntartásában, mind a helyi civilek adományai mind a keszthelyi Városi Könyvtár is hathatós hozzájárulásai segítenek. 

további híreink
legfrissebb adásunk
A Hévízi TV 2024. máj. 17-i adása
partnereink
Hirdetés