+36 30 207 7456
8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.
hévízi televízió
kezdőlap / hírek / Művészetpártolás a Balaton-felvidéken
2021. június 18. péntek 11:35
Művészetpártolás a Balaton-felvidéken
Köveskál első sorban a turizmus-vendéglátásról és a gasztronómiáról híres, ám emellett a kulturális értékek ápolásának is hagyománya van a környéken. A Balaton-felvidék térsége számtalan projekt által támogatja a kortárs képzőművészetet, ám a szobrászat megjelenése mindezidáig váratott magára.

A Káli Art Inn Szoborpark tulajdonosa pályázatot hirdetett a pandémia ideje alatt, hogy segítse a nehéz helyzetbe került művészeket, bemutatkozási lehetőséget adjon nekik. A hirdetett pályázatra több mint 30 alkotás érkezett az ország minden pontjáról, ebből hattagú szakmai zsűri választotta ki azt a 13-at, mely az ide szezonban megtekinthető a szoborparkban. A nyilvános képzőművészeti pályázatra kimondottan kültéri alkotásokat vártak.

Molnár Júlia- A Káli Art Inn Szálloda és Szoborpark tulajdonosa: „A kiírás nem volt semmiben sem leszűkítve, annyi, hogy kortárs és hogy elkészült művel  kellett jelentkezni, tehát nem akartuk őket még  belehajtani abba, hogy valamibe belefektessenek és költsenek ezekre az alkotásokra. Nem volt behatárolva a stílus, az anyag, a kor. Huszonévestől bármennyi korig lehetett jelentkezni és elég szépen reprezentálták is magukat a kortárs szobrászok.”

A kiállításmegnyitón nyertest is hirdettek, Cseh Lili Egem című alkotása érdemelte ki az első helyezést, ami első ránézésre talán nem is egyértelműen tűnik szobornak.

Cseh Lili- szobrászművész: „Az eget keretezi be, ha beülsz és felfele nézel, van egy nyílás rajta. A nyílás egy olyan forma, ami úgy kerezeti be az eget, ahogy az én lakóteremben volt ez valaha egy városi lakásban, ami egy elég tipikus élménye a városi embernek, az ég hiánya, hogy csak egy icipici kis szeletet látunk az égből.”

A nyertes művet a szoborpark tulajdonosa megvásárolja, ez állandó helyet kap a kiállítótérben, a többit pedig a művészek akár értékesíthetik is. A kezdeményezők hosszú távon gondolkoznak: legalább10 éves projektbe fogtak, a pályázatot minden évben meghirdetik és az évenként kiválasztott nyertes művek alkotják majd a végső, állandó kiállítást, hiánypótló szoborparkot hozva létre ezzel a Balaton-felvidéken.

további híreink
legfrissebb adásunk
A Hévízi TV 2024. máj. 17-i adása
partnereink
Hirdetés