+36 30 207 7456
8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.
hévízi televízió
kezdőlap / hírek / Népviselet Napja Fesztivál Zalaváron
2024. április 23. kedd 12:25
Népviselet Napja Fesztivál Zalaváron
Harmadik éve rendezik meg a Népviselet Napja Fesztivált Zalaváron, amire idén is szép számú érdeklődő érkezett a templomhoz és a művelődési házban szervezett programokra. A népszerű fesztiválra több mint százan érkeztek népviseletben.

Népviseletbe öltözött asszonyok, férfiak és gyermekek gyűltek össze Zalaváron a Népviselet Napja Fesztivál alkalmából. Idén harmadik alkalommal elevenítettek fel régi hagyományokat színes programok kíséretében.

Mohácsiné Haraszti Ilona, közművelődési szakember, Zalavár:
„2015-ben jött létre ez a kezdeményezés országosan, tehát ez egy országos szintű program és mi három éve csatlakoztunk. Három évvel ezelőtt még csak a helyiek öltöztek be, tavaly már csatlakoztak a környező településről, és gondoltam egy nagyot, hogy próbáljuk meg vármegyei szinten is ebben az évben. Elég sokan jöttek, tehát nem csak zalai népviseleteket láthatunk most itt a megjelentek között, hanem akár szilágysági, székely népviseletet is. Büszke vagyok arra, hogy nem csak én kerestem őket, hanem ők is kerestek, hogy szeretnének részt venni.”

A program célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar kultúrához kapcsolódó közös értékeinkre, illetve a népviseletek szépségére és sokszínűségére. A hagyományok életben tartása, megmutatása és ápolása is fontos szempont.

Mohácsiné Haraszti Ilona, közművelődési szakember, Zalavár:
„Nekem is és a településen is van egy ilyen gondolat, hogy igenis örökítsük át a hagyományokat, ismerjék meg a gyerekeink is ezeket a hagyományokat, tehát ne menjen feledésbe. Pár évvel ezelőtt még élt egy néni Zalaváron, aki utolsó pillanatig használta a népviseletét, a mieink, tehát a zalaváriak ünnepekkor, tehát ha fellépések vannak, akkor szokták magukra ölteni, tehát nem csak a mai nap.”

A zalavári, illetve környéki, zalakomári, balatonmagyaródi népviselet része a gyöngyösnecc, amire azt szokták mondani, hogy minél cifrább, annál szebb.  Ez egy női fejdísz, melyet ünnepnapokon, bálokon viseltek az asszonyok. Alapja egy színes bársonyból vagy selyemből készült anyag, melyet gazdagon televarrtak gyöngyökkel.

Horváthné Zsovár Katalin:
„A Kendermagos Dalkörrel érkeztünk, mi a zalai népdalokat képviseljük. Inkább, mindig zalai népdalokat éneklünk, általában a helyi népviseletben lépünk fel, szeretjük átadni a hagyományokat a fiatalabb generációnak is és az idősek is nagyon szívesen fogadják a műsorainkat.”

A fesztiválon sokféle programmal várták a nagyszámú érdeklődőt. A népviseletbe öltözött óvodások műsora után mesemondással, a rajzpályázat eredményhirdetésével, hagyományőrző és kulturális műsorokkal, illetve énekkel és tánccal szórakoztatták a művelődési ház vendégeit.

további híreink
legfrissebb adásunk
A Hévízi TV 2024. máj. 03-i adása
partnereink
Hirdetés