HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

csütörtök, 11 október 2018 11:11

Túra a 25 éves Hévízi-tó Természetvédelmi Területen

Aki kedvet kapott a programhoz, november 14-én még részt vehet rajta.

 

 

25 éve jött létre a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület, mely összesen közel 60 ha, ebből maga a tófelszín 4,5 ha-os területet foglal el. Így ez a tó a világ legnagyobb tőzegfenekű, melegvizes gyógytava. A természetvédelmi területté nyilvánítás évfordulója alkalmából az őszi időszakban túrákat szervez a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága, hogy a tavat környező védett területek különleges élővilágát közelebbről megismerhessék az érdeklődők. Mint a túrát vezető természetvédelmi őr kiemelte: melegvízű tavunk egyedülálló hidrogeológiai képződmény, így az élővilága is sajátos természeti értéknek számít.

Búzás Előd- természetvédelmi őr, BFNP Igazgatóság:Azok az élőlények, melyek igazán érdekesek a tudomány számára, azok nem annyira látványosak. Viszont élnek benn olyan baktériumok, alacsonyabb rendű élőlények, amit szinte csak innen ismernek, vagy nagyon ritka egész Európában. Aztán nyilván a parkerdő, ott a mocsári ciprus, kínai ősfenyő. Ezek inkább parkjellegű élőhelyek, nem annyira a természetességet tükrözik, de nagyon fontos, hogy ezek itt megmaradjanak. Illetve maga a csatorna élővilágában, sajnos ott nagyon sok az olyan faj, ami eredetileg nem ide tartozik, ugyanakkor a madárvilága, főleg akkor, amikor a Balaton illetve a környező vizek befagynak, akkor ez egy jelentős menedékhely lehet számukra.”

A séta a Festetics fürdőháztól indult és a parkerdőhöz tartozó, platánokkal övezett Schulhof sétány felé folytatódott. Majd a tavat megkerülve a tó vizét elvezető tündérrózsás csatorna mentén egészen a nádfedeles madárlesig vezetett a túrázók útja. A séta egyes állomásainál természetesen érdekes információkat is megtudhattak a jelentkezők és kérdéseiket is feltehették. A túrához nem csak itt pihenő vendégek, de hévízi lakosok is csatlakoztak.

Lukács Ilona: „Két éve költöztünk ide állandó lakosként és én úgy érzem, hogy illik megismerni minden zegét-zugát, én mindenütt ahol laktam ezt meg is tettem lelkiismeretesen, mert akkor leszek igazi hévízi polgár, hogyha tudom, hogy mi van Hévízen, milyen nevezetesség. Hallottunk róla, de szeretnénk szakmailag is meghallgatni azokat a dolgokat, amik az élővilággal kapcsolatosak.”

 Mint a természetvédelmi őr kiemelte, úgy ahogy az elmúlt 25 évben, napjainkban is fontos a terület természetességének és őshonos élővilágának védelme, ezt szolgálja többek között a most kezdődő véderdő-rekonstrukciós projekt is.

Aki pedig kedvet kapott a túrához, november 14-én még részt vehet rajta, az érdeklődőket 14 órára várják a Festetics fürdőház bejárata elé.

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

znet logo

Itt talál minket:

© 2016 - 2019 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!