HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

kedd, 02 július 2019 09:56

Reumatológiai kiállítás nyílt a hévízi kórházban

A tárlat augusztus 15-ig látható a Fedett Fürdő és Terápiás centrum földszintjén.

 

A Magyar Reumatológusok Egyesületének történeti kiállítását nyitották meg a hétvégén a Fedett Fürdő és Terápiás Centrum földszintjén. Az egyesület 90 éves fennállása alkalmából rendezett vándorkiállításon 9 grafikai állvány ábrázolja a hazai reumatológia történetét és kialakulását. Ezen kívül bemutatja a társaság kitüntetéseit, díjait, fontosabb kiadványait, lapjait, de a vitrinekben elhelyezett orvosi eszközökből is ízelítőt kínál az érdeklődőknek. Mint az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet osztályvezető főorvosa elmondta, az egyesület kialakulásához vezető úton fontos szerepe volt a gyógyfürdőknek, így Hévíznek is.

Prof. Dr. Bálint Péter- osztályvezető főorvos, Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet: "Meg kell emlékeznünk Hévíz szerepéről is. Tudjuk, hogy Festetics György gróf építette az első fürdőkabinokat a hévízi tóra, Hévíz jelentős volt, a Hévíz adott a Magyar Reumatológusok Egyesületének elnököt Stecker Otto személyében, megkell említenem még a hévíziek között Schulhoff Ödön és Vilmos nevét, és ne feledkezzünk meg Moll Károlyról és a találmányáról, én azt gondolom, hogy Hévíz egy nagyon fontos hely a magyar reumatológia szempontjából, örömmel jöttünk ide azt kell mondanom."

A kiállítás jelentősége elsősorban tiszteletadás az elődök számára , valamint megemlékezés az egyesület múltjáról. De fontos szempontja még bemutatni a mai fiataloknak, orvostanhallgatóknak, fürdővendégeknek, hogy a magyar reumatológia milyen eredményekkel büszkélkedhet.

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház a mozgásszervi rehabilitáció mellett, Zala megyében egyedüliként lát el reumatológiai betegeket, így szorosan kapcsolódik a kiállítás az intézményhez. Mint a hévízi kórház főigazgatójától megtudtuk, ez a tárlat rendhagyónak számít.

Dr. Kvarda Attila- főigazgató, Hévíz gyógyfürdő és Szent András Reumakórház: "Ilyen volumenű és ilyen nagyságrendű, egy-egy szakterület mélységeit bemutató tárlat bemutatására még nem került sor, úgyhogy tulajdonképpen ez egy úttörőjellegű dolog is ez a kiállítás, de azt gondolom, hogy megmutatja azt is, hogy nemcsak a reumatológiának, hanem a balneológiának, de mindazon területnek, amelyet intézetünk művel, fizikoterápia és ennek társai, ugyanúgy létjogosultsága lehet a jövőben, hogy egy ilyen mélyreható szakmai múltat bemutató kiállítást hozzunk létre."

A poszterek kétnyelvűek, angol nyelven is olvasható a tárlat anyaga.  A vándorkiállítás augusztus 15-ig látható a Fedett Fürdő és Terápiás centrum földszintjén, majd következő helyszínként Enyingre szállítják.

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

znet logo

Itt talál minket:

© 2016 - 2019 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!