HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

kedd, 16 július 2019 11:49

Gombászat a természet lágy ölén

A Hévízi Termelői Piac szervezésében gombatúrán vehettek részt az érdeklődők.

 

Gyűjtsünk gombát a természet lágy ölén! A Hévízi Termelői Piac piacfelügyelője Benkő Lajos rendszeresen tart túrát a gombászat iránt elkötelezetteknek, szakértő lévén segítséget nyújtva azoknak, akik nem ismerik a különböző fajtákat. A kicsiktől az idősebb korosztályig bárki részt vehet a szervezett túrán, gyönyörű környezetben sétálgatva akár egy kosárnyi gombával is gazdagíthatja magát.

Benkő Lajos-piacfelügyelő, gombaszakértő, Hévízi Termelői Piac: "Körbesétáljuk a területet, összegyűjtünk mindenféle gombát, a túra végén mindenkinek átnézem a gombáját és kiválogatom azt, ami nem ehető, a séta közben a bemutatott gombákról elmondom, hogy ehető, nem ehető, ha nem ehető, akkor miért, ha ehető akkor miről lehet felismerni, tehát itt a gyűjtés folyamán az erdőbe oktatás is van, elmagyarázom nekik, hogy mik a legfőbb ismérvek, amiről fellehet ismerni a gombát."

A túrán a csöves- és a lemezes-termőrétegű gombákat gyűjthettek a szemfüles keresgélők. Ilyenek például a vargánya, a tinóru és a galamb gombák különböző fajtái. Szedésük termőidőhöz köthető, némely fajtájuk télen is fellelhető, az igazi szezonjuk azonban a nyár közepe és az ősz.

Gelencsér Erzsébet: "Ugye minden gombának más időszak kell, például ennek a csirkegombának, amit én mondok csirkegombának, de mondják többféleképpen, az tavasz, birkák után szoktam menni, de nagyon sok szokott lenni, most, ha még lesz eső majd megnézem."

Fontos odafigyelnünk, hiszen, ha nem ismerjük a különböző fajtákat, akkor némelyikük rendkívül veszélyes is lehet. Szedés után mindenképpen vizsgáltassuk át a zsákmányt egy szakértővel. De az ehető gombáknál is oda kell figyelni a gyűjtőnek, hiszen a csiga által megrágott és a nagy mennyiségben kukacot tartalmazót sem ajánlott megenni.

Természetesen a gombaszedésnek is vannak szabályai. Az állami erdőkben naponta két kilogramm gyűjtése még nincs engedélyhez kötve, azonban nagyobb mennyiség esetén őstermelői engedély szükséges. Magántulajdonban lévő erdő esetén az erdőtulajdonos beleegyezésével lehet csak gombászni.

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

znet logo

Itt talál minket:

© 2016 - 2019 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!