HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

szerda, 07 augusztus 2019 13:47

Lengyel testvérvárosunknál járt a Hévízi Tiszta Forrás Dalkör

Ustrzyki Dolneban vendégszerepelt a csoport.

 

 

Lengyelországba indult útnak a Hévízi Tiszta Forrás Dalkör, hogy ottani testvérvárosunk, Ustrzyki Dolne meghívására fellépjen az úgynevezett kárpátaljai turisztikai rendezvényükön. Még mielőtt azonban testvértelepülésünkre megérkeztünk volna, Kassán volt utunk első megállója, ahol egy helyi magyar idegenvezető kalauzolt el bennünket a belvárosban. Kassa Szlovákia második legnagyobb városa, az egykori Abaúj-Torna Vérmegye székhelye, ma is katolikus és evangélikus székhely. Kassa legtöbb műemléke a Fő utcán található, csaknem mindegyiknek magyar vonatkozása is van. Kassa déli kapujánál egy földalatti múzeumot láthatunk, majd tovább haladva azt az emlékművet is megtekintettük, melynél Kassa város címerének alakulását követhettük nyomon.

Majd a Fő utca legékesebb pontjához értünk, mely kétség kívül az Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére emelt Szent-Erzsébet dóm, és a mellette fekvő Szent Mihály kápolna, ahol a csoport dalra is fakadt.

A székesegyház és a színház között található a látványos zenélő szökőkút, mely1986-ban épült és esténként fényjáték kíséri a harangjátékot. De a fő utcán helyezkedik el a Lőcsei-ház is, a város egyik legrégebbi épülete, a valamikori leghíresebb kávézó és az 1780-ban épült történelmi városháza épülete is.

Kassa meglátogatása után aztán valóban Lengyelországba vezetett utunk, ahol másnap reggel a környék nevezetességeit tekintettük meg. Ustrzyki Dolne Délkelet-Lengyelországban, közel az ukrán határhoz helyezkedik el, a Kárpátaljai vajdasághoz tartozik, ezen belül Bieszczady járás székhelye. Ideiglenesen a Szovjetúnióhoz került 1944 után, majd 1951-ben egy határrendezést követően került vissza Lengyelországhoz. A Kárpátok dombjai, a Besszádok, vagyis a Bieszczady-hegység övezi, ehhez kapcsolódik az ottani kikapcsolódási lehetőségek tárháza is, melyet első sorban a hegyi és az agroturizmus jellemez.

Ustrzyki Dolne-tól néhány kilométerre fekszik egy népszerű kirándulóhely, a Solina víztározó, ahova különböző attrakciókat építettek ki a látogatóknak. Itt is, mint a környéken főként, a belföldi turizmus jellemző, így valóban lengyel kirándulókkal volt tele ez a hely is. A Solina a San folyón helyezkedik el és Lengyelország legnagyobb víztározója. A mesterséges tó az ország legmagasabb gátjával várja a nézelődőket, illetve hajózásra, vízibiciklizésre is lehetőséget nyújt.

Természetesen nem csak a környék, de Ustrzyki Dolne települése is szolgál látnivalókkal. Mivel a lengyelek köztudottan vallásosak, így ebben a kisvárosban is számos templomot láthatunk. A legrégebbi és a legnagyobb a Fő utcán található római katolikus templom, de a Dolgos Szent Józsefről elnevezett, modernebb kivitelű templom is egy monumentális épület a településen. Ezen kívül a görög katolikus vallást gyakorlók száma is jelentős, így nekik is van templomuk a belvárosban.

A hegyi turizmushoz kapcsolódva nem csak kerékpáros, illetve télen sítúrákat szerveznek az ide látogatóknak, de az úgynevezett drezina, hajtós jármű is nagyon népszerű. A sínekre épített szerkezettel 20 kilométeren át ismerhetjük meg a környező dombokat.

Ami pedig a környéken járva és városban sétálva is szembetűnő, hogy a helyiek nagyon igényesek környezetükre, rendezett, virágos kertek és terek várják az ide érkezőket. Fontos szerepet tölt be a sport, a mozgás is az itt élő emberek életében, így az iskolák udvarán is modern sportpályák helyezkednek el. Legnagyobb nyilvános közösségi parkjukban is van sportolási és mozgási lehetőség gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. De aki a természet közelségét részesíti előnyben, neki is csak pár métert kell megtennie és máris a domboldal fáinak árnyékában vagy a patakparton találja magát.

 Ott jártunkkor természetesen a fő hangsúly a Fő téren, volt, ahol az úgynevezett Kárpátaljai Turisztikai Várás programjai várták a vendégeket. Ezen a programon lépett színpadra a Hévízi Tiszta Forrás Dalkör, de számos egyéb táncos és zenés egyesület is, akik mind a település meghívására érkeztek. Találkoztunk így többek között ukrán és szlovák fellépőkkel is, akik mind jó hangulatot varázsoltak a rendezvény helyszínére.

A színpadi programok mellett megismerhettük a környék látnivalóit is egy mini-kiállítás keretein belül, illetve a település testvérvárosairól is itt helyeztek el információkat. Mint a plakátokról is megtudtuk, bizony számos látnivalót rejtenek a környező hegyek, melyek felfedezésére nem elég egy-két napot elölteni itt. Öt domb övezi a várost, ezeket nevezik e helyiek Usrtrzyki-koronának, ezek a hegyek a történelem számos mementóját őrizték meg a látogatóknak, melyeket különböző vezetett túrákon ismerhetünk meg.

Kérdésünkre a település polgármestere elmondta: mindannyiunk öröksége mindaz, ami ebben a pár napban ezen a fesztiválon megelevenedik. Magyarország is ehhez a nagy családhoz tartozik, így természetes volt az invitálás, melynek örül, hogy eleget tett Hévíz. Városunkon kívül egyébként Zamárdi is testvérvárosa Ustrzyki Dolnenak, tehát a magyar kapcsolatok ápolása kiemelten fontos számukra.

A polgármester hozzá tette még: a lengyel bányászati egyetemmel együtt működve szeretnék felkutatni, van e termál-forrás a településen, adott esetben ők is kihazsnálnák a gyógyvizes turizmus adta lehetőségeket.

A Tiszta Forrás Dalkör első fellépése itt, a Fő téren felállított színpadon volt. Mint az egyesület elnöke elmondta, megtiszteltetésnek vették Usrtzyki Dolne meghívását és nagy örömmel készültek. A fesztivál egyik napján körülbelül 30, míg másnap egy 50 perces műsorral örvendeztették meg a közönséget.

Mint az egyesület elnöke elmondta, közösségépítésnek sem utolsó számukra ez az utazás, hiszen baráti társaság az övék, így a közös élmények még inkább összekovácsolják őket. Hozzá tette: nagy szeretettel várnak új tagokat is, így aki csatlakozna hozzájuk, ne habozzon.

Vasárnap felvonulást szerveztek a délelőtti órákban, melyre a három nap alatt fellépő egyesületeket kérték fel. A színes kavalkád célja az örömzenélés, a különböző nemzetek közösségeinek összekovácsolása volt.

A menet végállomása a már korábban említett közösségi tér volt, ahol a fesztivál utolsó napjának programjai zajlottak, népszerűsítve és megtöltve élettel ezt a helyszínt is. Aznap este itt adott műsort a hévízi dalkör is.

Haza utazásunk előtti estén a város polgármestere, még egyszer, személyesen is megköszönte Hévíz részvételét a programon , a Tiszta Forrás Dalkör pedig egy dallal fejezte ki, mennyire hálásak a meghívásért és az Ursztzyki Dolneban eltöltött napokért.

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

znet logo

Itt talál minket:

© 2016 - 2020 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!