HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TV

HÉVÍZI TELEVÍZIÓ

8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.

+36 30 207 7456

facebook

kedd, 25 február 2020 12:52

Különleges vers és prózamondó verseny volt Hévízen

A kortárs magyar költők művei voltak a hétvégi Rímramazuri középpontjában.

 

Második alkalommal rendezték meg a Rímramazurit a könyvtárban, Hévízen. A vers- és prózamondó versenyre Zala megyei alsó tagozatos diákokat vártak, akiknek a kortárs magyar költészet művei közül kellett választani és előadni azt a szakavatott zsűri előtt.

Király Erika- könyvtáros, a verseny szervezője:„Nagyon érdekes, hogy egy-egy gyereket melyik kortárs mű fog meg. Én azt gondolom, hogy sokkal könnyebb dolguk van a kortárs költőknek közelebb kerülni a mai gyerekekhez, mint mondjuk egy múltszázadbeli költőnek, ezt azért szerintem mindannyian belátjuk. Változott a világ, egészen más ingerek érik a gyerekeket manapság, sokkal több az információ, másképp szűrik át magukon a világot és igenis fontos, hogy az ő kis világukban is megtalálják azt, ahogy a költészet hozzájuk közel tud kerülni.”

A kortárs irodalom tárháza rendkívül színes, ezértt is lehet kihívás testhezálló verset vagy prózát találni. Karáth Anita elmondta, ha a választás jól sikerül, akkor látni, hogy a gyermek jó kedvűen, csillogó szemmel adja elő a művet.

Karáth Anita –irodalomtanár, a zsűri egyik tagja:„Mindig nagyon fontos számunkra, hogy a diákok a korosztályuknak megfelelő szöveggel készüljenek, ezt biztos górcső alá vesszük majd. Számít természetesen az is, ami az átlagos szempontok alapján fontos: a szép kiejtés, jó kiállás. Van egy pozitív kisugárzása annak, aki megtalálta a számára megfelelő művet”

Bali Fanni, a Hévízi Általános Iskola tanulója egy prózával készült a versenyre. Elmondta, hogy fontos improvizálni és a történetnek megfelelő hangulatban elmesélni az általa választott népmesét, a Vénasszony és a halált.

Bali Fanni:  „A vénasszony nem akar meghalni és a halál egyszer elmegy hozzá, aztán a vége az lesz, hogy nem halál meg a vénasszony, mert a halál annyira megijeszti”

Harminchat diák készült verssel, vagy prózával az idei Rímramazurira, majd az induló gyermekeket két korosztályban, 1. és 2. osztályosok, valamint 3. és 4. osztályosok kategóriában díjazták a verseny végén.

Kapcsolat

8380 Hévíz, Széchenyi út. 29.

+36 30 207 7456

Szolgáltatónk:

T Com

Itt talál minket:

© 2016 - 2020 . Hévízi Televízió. Minden jog fenntartva!