+36 30 207 7456
8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.
hévízi televízió
kezdőlap / hírek / Az ikon világa
2021. december 10. péntek 12:05 - Hévíz
Az ikon világa
December 7-től, Szentiványi Attila ikonfestő, Az ikonok világa című kiállítása látogatható az Egregyi Múzeumban. Az alkotó 25 ikonon keresztül kalauzolja el a művészetpártoló közönséget, ebbe a kevéssé ismert, misztikus világba.

December 6-án, zárt körben nyílt meg Szentiványi Attila ikonfestő Az ikonok világa című kiállítása az Egregyi Múzeumban. A járványhelyzetre való tekintettel a hagyományos megnyitó ünnepség ugyan elmaradt, Nagy Jenő, a Hévízi Hungaléria tulajdonosa azonban stábunknak méltatta a kiállítást, és bevezetett minket az ikonkészítés világába.

Nagy Jenő-tulajdonos, Hévízi Hungaléria: „Nem feltétlen egyetlen művész alkotása ez, sokszor az a kis közösség, amelyik egy kolostorban van, egyik az alapozást készíti, a másik esetleg a figurákat festi, később más az aranyozást, és általában nincsenek is aláírva ezek az ikonok, mint egy műalkotás, hanem egy-egy ilyen úgynevezett iskolának a termékei, vagy régiónak, ahol bizonyos hírnevet is szereznek ezek az ikonok. Igazából ezeket nem is lehet műalkotásoknak tekinteni, mert ezek megszentelt tárgyak.”

Az ikonok alatt elsősorban a keleti-, ortodox egyházak szentképeit, valamint az abból kivált és Rómával egyesült, bizánci rítusú görögkatolikus egyházliturgikus képeit értjük. Az ikonok nem leírni, nem ábrázolni akarnak valamit, hanem jelenvalóvá tenni a láthatatlant. Szentiványi Attila a kiállításán 25 ikonon keresztül kalauzolja el a művészetpártoló közönséget az ikonok ismeretlen, misztikus világába. 

Szentiványi Attila-ikonfestő: „Az ikonokról azt kell tudni, hogy mindegyik másolat, és a másolás az ikonban erény, tehát nem szégyen, hogy valaki másol képet. Ugyanígy a Rubbaunak a képei itt ezek a nagy ikonok mind az ő alkotásai, azokat másoltam. És, hát a másik, hogy az ikon azért kell és azért erény, hogy másoljuk, hogy egyre több emberhez el tudjuk juttatni a szenteket, a magán ájtatosság elősegítése véget.”

A kiállítás anyaga zömében utazó ikon, kisméretű, de találkozhatunk csókosikonokkal, valamint az ikonosztáz illusztrálásaként nagyobb méretű alkotások is felkerültek a múzeum falára. A tárlat február 8-ig látogatható. Az Egregyi Múzeum védettségi igazolvány ellenében, maszkhasználattal működik. 

további híreink
legfrissebb adásunk
A Hévízi TV 2024. máj. 02-i adása
partnereink
Hirdetés