+36 30 207 7456
8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.
hévízi televízió
kezdőlap / hírek / Lélek/Szelfi
2024. április 16. kedd 12:50
Lélek/Szelfi
A magyar költészet napja alkalmából irodalomtörténeti kiállítás nyílt Hévízen a Belvárosi Múzeumban. A Lélek/Szelfi - irodalmárok Hévízen című tárlat június közepéig látogatható.

Király Erika, Radnóti-díjas versmondó nyitotta meg a Belvárosi Múzeum legújabb tárlatát. A Lélek/Szelfi- Irodalmárok Hévízen című kiállítás, bemutatja az első világháború előtti, és az azt követő időszak irodalmárainak hévízi tartózkodását. 

Hermann Katalin, a művelődési központ igazgatója Móricz Zsigmond Hévízen töltött időszakáról is mesélt a kiállítás megnyitóján. A tárlaton továbbá Kosztolányi Dezső, Fekete István és Szabó Lőrinc emléke is helyet kapott.

Hermann Katalin- igazgató, Festetics György Művelődési Központ: „49-ben volt itt Szabó Lőrinc néhány alkalommal, és született itt egy versciklusa, 8 szonett, amiből 4 Hévízről szól. Az egyiknek a címe a Kádfürdő, itt ahogy rögtön a kiállításra belépünk, akkor ezt láthatjuk, egy fürdőkádat és magát a korabeli épületet, ahol ez a fürdőzés zajlott.”

A modern, interaktív kiállítás a jelen korba helyezi a múltszázad irodalmárait, hiszen a közösségi média megalkotott felületén keresztül mutatja be a költők, írók hévízi mindennapjait. Az itt született versek kéziratainak másolatából pedig mindenki szabadon választhatja ki kedvenc, helyi kötődésű versét, amit akár haza is vihet a múzeumból.

Király Erika- Radnóti-díjas versmondó: „Ez a tárlat azt gondolom, hogy nem más, mint maga a tömény hévízi irodalom, attól különleges, hogy kifejezetten Hévízre fókuszál és koncentrál. Tehát itt azt láthatjuk, hogy kik voltak azok a költők írók, akiknek a munkásságára nagy hatással lehetett az, hogy itt voltak Hévízen. Én azt gondolom, hogy mindenkinek tetszhet egy ilyen kiállítás, aki egy kicsit is érzékeny arra, hogy hol él. Akiben egy kicsit is ott van az, hogy foglalkoztatja a helytörténet, vagy meg szeretné ismerni a saját településének a múltját.”

A Lélek/Szelfi- Irodalmárok Hévízen című tárlat, június közepéig, nyitvatartási időben látogatható a Belvárosi Múzeumban.

további híreink
legfrissebb adásunk
A Hévízi TV 2024. ápr. 30-i adása
partnereink
Hirdetés