+36 30 207 7456
8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.
hévízi televízió
kezdőlap / hírek / Impresszió, a felkelő nap
2024. április 19. péntek 12:06
Impresszió, a felkelő nap
A balatongyöröki Bertha Bulcsu Művelődési Házban az impresszionizmus születéséről tartottak előadást az érdeklődőknek a Györöki Kultúrmorzsázó keretein belül. Kardos Laura művészettörténészre most is sokan voltak kíváncsiak.

A Györöki Kultúrmorzsázó idén is sok színes programmal várja az érdeklődőket a Bertha Bulcsu Művelődési Házban. Áprilisban Kardos Laura művészettörténész tartott előadást az impresszionizmus születéséről a képzőművészet iránt fogékony látogatók számára.

Kardos Laura, művészettörténész:
„Az első olyan irányzat, amit a modern festészethez lehet sorolni, tehát elvetett gyakorlatilag minden korábbi, megszokott ábrázolásmódot, egyrészt a témaválasztás volt nagyon újszerű, hogy a saját korukat próbálták a festők ábrázolni, tehát a korabeli hétköznapi életet. Másrészt ugye a festésmód volt különleges, hogy nem nagyon alaposan kidolgozott, nagyon részletgazdag képeket alkottak, hanem szinte vázlatszerű – látszanak az ecsetvonások, amiket csak sűrűn egymás mellé raknak, nincsen körvonal, nem nagyon foglalkoznak a fény-árnyékkal, tehát egy egészen újszerű festésmód is ez, újszerű technika is a korábbiakhoz képest.”

150 éve, Párizsban nyílt meg az a kiállítás, amelyen Monet, Renoir, Degas és társaik először mutatkoztak be a nagyközönség előtt. Az akkori kor kritikusai nem fogadták kitörő lelkesedéssel az alkotásokat, egyikükMonet: Impresszió, a felkelő nap című festményére utalva „Az impresszionisták kiállítása” címmel írt rólukgúnyos hangvételű cikket. A közönség sem tudta komolyan venni a kiállítást és az új irányzatot, akkor még nem tekintették azt valódi művészetnek.
Kardos Laurával jövő hónapban találkozhatnak újra az érdeklődők.

Villányi Éva, intézményvezető, Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár, Balatongyörök:
„Legközelebb májusban „A zene ábrázolása a képzőművészetben”. Laura most próbálta úgy összerakni az előadásokat, hogy vagy valamilyen kedvenc témájához kötődjön vagy valamilyen évfordulóhoz. Ennek következtében aztán lesz majd hajózással kapcsolatos előadás – hogyan jelenik meg a különböző képzőművészeti alkotásokban a hajózás, és tavaly felmerült igényként, hogy a magyar történelmi festészetben jó lenne, ha kicsit kutakodnánk és elmélyülnénk.”

A Györöki Kultúrmorzsázó programsorozat idén harmadik éve várja az elmélyülésre vágyókat izgalmas képzőművészeti, irodalmi és zenei előadásokkal, melyekről a facebookon, illetve a művelődési házban kirakott plakátokról lehet további információkat megtudni.

további híreink
legfrissebb adásunk
A Hévízi TV 2024. ápr. 30-i adása
partnereink
Hirdetés