+36 30 207 7456
8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.
hévízi televízió
kezdőlap / hírek / Piacnyitó a tavasz jegyében
2024. március 25. hétfő 13:19
Piacnyitó a tavasz jegyében
Piacnyitó délutánt tartottak Gyenesdiáson, ahol a helyiek színes műsorokkal készültek, de a tavaszi kertészkedéshez is kaphattunk tippeket. Az is kiderült, hogy a Kárpáti Korzó területe jelentős fejlesztésen esik át 2024-ben.

Többek között a helyi óvodások műsorát is megtekinthettük Gyenesdiás piacnyitó rendezvényén. A hagyományos szezonkezdő programon Kerekes Zoltán plébános Gyümölcsoltó Boldogasszony alkalmából megáldotta a kihelyezett oltványokat is, hozzájárulva ezzel a bő terméshez és hangsúlyozva a tavasz üzenetét, ami az élet és az újjászületés öröme.

Gál Lajos polgármester köszöntőjében felidézte, hogy 15 évvel ezelőtt jött létre a Kárpáti Korzó, mely azon kívül, hogy jelentős közösségi térré nőtte ki magát itt, a strandhoz vezető sétány mellett, 13 éve helyet ad az akkor megalakult piacnak is. Ez a helyszín a termelők kedvelt árusítóhelye lett az évek alatt, rátalálva a minőséget kereső vendégekre. 2024 pedig itt is a fejlesztések éve lesz.

Gál Lajos- polgármester, Gyenesdiás:„Fejleszteni szeretnénk a piactér környezetét. Egy elég komoly parkolófejlesztés veszi kezdetét az idei esztendőtől. Ezen kívül a piactéren szeretnénk térkövezni és térköves területtel bővítjük még a bevásárlóteret, a rendezvényteret. Emellett természetesen a pavilonok mögötti terület is korszerűsítésre kerül.”

A piacnyitó délutánon szó esett a kiskerti növénytáplálás fogásairól, tavaszi fűszernövény és magbörzét tartottak, de a gyümölcsfaoltás rejtelmeibe is bepillantást nyerhettünk. 

Partics Gyula mintegy 170 régi magyar tájfajtát gyűjtött már össze, ezek vegyszeres permetezés és metszés nélkül is akár 100 évig adják a termést.  A cserszegtomaji őstermelő elmondta, a régi magyar tájfajtákból sokan oltatnak, ott jártunkkor például a pogácsaalmát kérték.

Partics Gyula- őstermelő, hagyományőrző:„Régebben úgy oltottak az emberek, hogy meg volt a vadalany a helyére ültetve és ott a helyén oltották be. Ma már többségében nem ez a gyakorlat, hanem tudunk oltani kézben. Van egy gyökeres vadalany és arra rátesszük az oltóvesszőt. Fóliában akár már decemberben lehet oltani.”

A piacnyitó egyben húsvéti bevásárlónap is volt, az idelátogatók már az ünnepre hangolódvaválogathattak az árusok portékáiból. A színpadi produkciók sorát pedig a Gyenesdiási Dalárda tavaszköszöntő műsora zárta. 

további híreink
legfrissebb adásunk
A Hévízi TV 2024. ápr. 26-i adása
partnereink
Hirdetés