+36 30 207 7456
8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.
hévízi televízió
kezdőlap / hírek / Gyermekkönyvek világnapja
2024. április 5. péntek 12:24
Gyermekkönyvek világnapja
Április másodikán, a világhírű dán meseíró, Hans Christian Andersen születésnapján tartják a gyermekkönyvek világnapját. A jeles dátum célja, hogy ébren tartsa és elmélyítse az olvasás szeretetét a gyerekek között és ezzel népszerűsítse az ifjúsági és gyermekirodalmat.

Az új technikai eszközöknek és a világhálónak köszönhetően az információ, a szórakozás és az ismeretterjesztés lényegében karnyújtásnyira vannak tőlünk és ezáltal gyermekeinktől. Minden könnyen elérhető, izgalmas és szinte verseng a gyermek figyelméért. Ebben a már-már tolakodó világban szinte aránytalanul fegyvertelen a klasszikus olvasás, a könyvek világa. Ennek kiegyenlítése a világnap és a gyerekkönyvtárak küldetése.

Szabados Rudolf igazgatóhelyettes, Városi Könyvtár Hévíz:Úgy gondolom, hogy nagyon nagy feladat illetve felelősség hárul a könyvtárakra, gyerekkönyvtárakra, mert az okos eszközök világában szerintem ez egyre nehezebb feladat, hiszen olyan információáradat zúdul rá a gyerekekre, hogy gyakorlatilag mondhatjuk, hogy a könyvek teljesen mellékesek már. Viszont ez feladat, hogy továbbra is fenntartsuk az érdeklődést a gyerekkönyvek iránt.”

A gyermek- és az ifjúsági irodalom folyamatos teljesítési kényszer alatt van, hiszen a harc a fiatalok figyelméért, annak fenntartásáért komoly és minőségi irodalmi munkát igényel.

Szabados Rudolf igazgatóhelyettes, Városi Könyvtár Hévíz: „Vannak közkedvelt írók, írónők, akik zseniális sorozatokat kreálnak és ezek azért fenntartják az érdeklődést a fiataloknál.”

A hévízi könyvtárban frissen kialakított gyermekkönyvtár-részleg nagyon sok olyan író könyvét, sorozatát tartja, ami friss és aktuális nyelvezetével, témájával, hangvételével a jelen kor jövőjének, a gyerekeknek, a fiataloknak szól.

Hézinger Léna és Szentgyörgyi Rozina Anna: „- Zizi - Egy ropi naplója. - Hasonlít a ropi naplójához, de egy lány a főszereplője.”

Ezek a sorozatok, ifjúsági regények a felnőtt korosztály számára teljesesen idegenek lehetnek, azok címei sokunk számára nem mondanak semmit. Azonban ez így van rendjén, hiszen ezeknek a könyveknek a célközönsége nem a felnőtt korosztály. A városi gyermekkönyvtár az év során több író-olvasó találkozóval és egyéb rendezvénnyel, foglalkozással tesz azért, hogy az olvasás és a könyvek világa, gyermekeink életének is a szerves része legyen.

további híreink
legfrissebb adásunk
A Hévízi TV 2024. ápr. 26-i adása
partnereink
Hirdetés