+36 30 207 7456
8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.
hévízi televízió
kezdőlap / hírek / Kullancsveszély!
2024. április 9. kedd 11:03
Kullancsveszély!
Az enyhe időjárás miatt a szokásosnál korábban támadnak a kullancsok. A veszélyes paraziták nem csak az emberre, hanem a kutyákra is veszélyesek. Az állatmenhelyeknél különböző módszerekkel védekeznek a kullancsok ellen.

A karmacsi Elisabeth Menedék telephelyén több mint 50 felnőtt és számos kölyökkutya éli a mindennapjait. Az enyhe időjárás miatt már itt is a szokásosnál korábban megjelentek a kullancsok. A veszélyes paraziták nem csak az emberre, az állatokra is veszélyt jelentenek, hiszen többféle, akár súlyos lefolyású betegséget terjeszthetnek. A menhelyen minden hónapban kombinált tablettával védekeznek a paraziták ellen.

Szász Anna-állatgondozó, Elisabeth Menedék, Karmacs: „A frissen bekerülteket is azonnal lekezeljük, a kölyköket leszoktuk fújni, mert ők még nem kaphatnak ilyen tablettát, a felnőtteket először lefújjuk, aztán vagy tabletta, vagy nyakörv. Ez elég nagy költség, ezt szinte minden kutyatartó tudja sajnos, hogy ennek van egy általános ára, és ezt mindenkinek ki kell fizetnie. De itt a menhelyen azért egy olyan erdősebb környezetben vagyunk, ahol előfordul és sajnos magunkról is söprünk le időnként kullancsot. És azt ugye tudni kell, hogy a kullancs két betegséget terjeszthet az egyik a Lyme-kór, ami nehezebben észrevehető, a másik meg a Babézia, ami halálos lehet, ha nincs időben felismerve.”

A menedék állatgondozója hozzátette: kiemelten fontos minden hónapban védekezni a paraziták ellen, hiszen az enyhe telek miatt már ebben az időszakban sincs biztonságban négylábú társunk.

Ott jártunkkor Münchenből érkeztek támogatók, akik egy megpakolt teherautónyi adományt hoztak a kis négylábúaknak. A menhelyek az év minden szakában szívesen fogadják az adományokat. 

Helga Burgmair: „Münchenből érkeztünk, és sok olyan dolgot kaptunk a müncheni állatmenhelytől, amelyekre ott már nincs szükség, vagy túl sok van nekik, és tudtuk, hogy itt Karmacson szükség van ezekre a dolgokra. Hoztunk kutyaágyat, pórázt, nyakörvet, játékokat, tálakat és kutyatápot. Reméljük, hogy tudják hasznosítani.”

A menhely védenceinek kölyök- és felnőtt kutyatápra lenne jelenleg a legnagyobb szükségük. Az idei évtől már adónk 1 %-ával is támogathatjuk az Elisabeth Menedék kutyusait.

további híreink
legfrissebb adásunk
A Hévízi TV 2024. ápr. 26-i adása
partnereink
Hirdetés