+36 30 207 7456
8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.
hévízi televízió
kezdőlap / hírek / Megjelentek a hazai primőr áruk
2024. április 9. kedd 11:59
Megjelentek a hazai primőr áruk
A tavasz beköszöntével a heti kettőről, három napra módosul a hévízi termelői piac nyitva tartása, így a télen is megszokott szombat és csütörtök mellett már kedden is várja a vásárlókat.

Sokszor lehet hallani, hogy a multinacionális cégeknél vásárolt zöldségek, gyümölcsök túl nagy ökológiai lábnyommal rendelkeznek, azok termelése távoli országokban történik, és a szállításuk nem csak környezetkárosító, hanem minőségi kérdéseket is felvet. Egy spanyol földről érkező eper akár egy hetet is utazhat, míg a vásárló kosarába kerül, ezt a hetet, bárminemű károsodás, romlás nélkül csak vegyszeres előkezeléssel képes átvészelni a termény.

Tomonicskáné Kiss Andrea, őstermelő: „Én úgy gondolom, hogy az emberek nagyon örülnek annak, hogy friss zöld színeket látnak és ízeket. Tudják, hogy mi a különbség, ha itt nálam vásárolnak, vagy pedig a multiknál. Én bio termesztéssel foglalkozom, nem használunk vegyszereket, műtrágyát és valójában a minőség az, ami visszahozza a vásárlókat hozzám.”

A termelői piacon a jó időnek köszönhetően megjelentek a helyben termett primőr termékek. Ezek a termékek nem rendelkeznek olyan nagy ökológiai lábnyommal, mint a kontinens távoli szegleteiből beszállított társaik és jóval kevesebb és kíméletesebb vegyi kezelésen esnek át.

Benkő Lajos piacfelügyelő: „Megjelent a saláta, az újhagyma, a retek és minden olyan primőr termék, ami időszakosan ilyenkor aktuális. Mivel úgy látom, hogy a természet legalább három héttel előbb van a korábbi időszaknál, ugye én nekem is a szőlőben, én is gazdálkodom, nekem is van szőlőm, amatőr borászkodom, ilyen hat centis levele van a szőlőnek, időarányosan ilyen még nem szokott lenni. Úgyhogy, úgy várom, hogy hamarabb meg fognak jelenni a gyümölcsök, szerencsére ezen a környéken, ahol mi élünk, mert nekem is itt vannak a gyümölcsfáim, itt konkrétan nem volt fagy. 4 év után végre először látom, ilyen cseresznye és borsó nagyságú méretű a sárgabarackom.”

A hirtelen jött jó idő nem csak a várható gyümölcstermést befolyásolja, hanem más terményeket, így a gombákat is korai termésre sarkallta.

Tolnai István őstermelő:Most egy ilyen extrém időjárás volt, úgyhogy minden gomba egy kicsit hamarabb érkezett. Az ízletes kucsmagomba ilyenkor szokott előjönni, hát már majdnem, hogy leköszönőben van, a nagy meleg miatt, ugye tudjuk, hogy április elsején olyan 30 fok körüli meleg volt.”

A hévízi termelői piac egészen az év végéig bővített nyitvatartással, heti 3 nap, kedden, csütörtökön és szombaton is várja vásárlókat.

további híreink
legfrissebb adásunk
A Hévízi TV 2024. ápr. 26-i adása
partnereink
Hirdetés