+36 30 207 7456
8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.
hévízi televízió
kezdőlap / hírek / Bemutatkozott a harmadik évjárat
2024. április 16. kedd 12:48
Bemutatkozott a harmadik évjárat
Idén négy pincészet palackozhatja a Hegykét, vagyis a zalai zászlósbort. Ez derült ki a Hévízen rendezett bírálaton, amelyen a szőlész-borász szakma kiváló személyiségei értékelték a tételeket. A 2023-as évjárat hamarosan a piacra kerül.

Az első, 2021-es évjáratot a Dóka Éva Pincészet és a Keszler Birtok készítette el, aHegyke 2022-es évjáratátpedig már hat borászat kínálta a fogyasztóknak. Az ötezer palack gyorsan elfogyott, ezért idén nyolcezer üveggel terveznek piacra dobni az együttműködésben részt vevő pincészetek.

Tarsoly Róbert borász, Dóka Éva Pincészet:
„Olyan bort szeretnénk, amit igazi, népszerű, mindenki által fogyasztható. Nem törekszünk a csúcsokra, nem a termékpiramis csúcsára pozícionáljuk a Hegykét, hanem arra: egy jóleső kortyot meg lehessen belőle inni például munka után, vagy egy kerti partin, sőt: fűnyírás utána fröccsként is jól tudjon esni. És ne legyen túl harsogóan illatos.” 

E közösségi bor azért született, hogy a zalai szakemberekarcot, karaktert adjanak az országos szinten kevésbé ismert borvidéknek, amely szerintük érdemes a figyelemre, hiszen egyre több a kiváló minőségű, díjnyertes tétel. A helyi szőlőfajták legmegkapóbb tulajdonságaira építő zászlósbor is ezt a fejlődést hivatott hangsúlyozni.

Keszler Viktor tulajdonos, Keszler Birtok:
Elsősorban azt szeretnénk nyújtani a Hegykével, hogy egy jó minőségű, tipikus zalai bort kóstoljon a fogyasztó. Ez egy több fajtából álló cuvée, amelyben egyik fajta sem dominál, ésmegmutatja a zalai termőhely szépségeit, illatában és ízében is.”

Szerinteideális lenne, ha legalább tíz pincészetben készülne zalai zászlósbor. Keszler Viktorreményei szerint az eddigi sikerek hatására a jövőben még többen csatlakoznak.
Az ítészek döntése alapján a 2023-as Hegykét a Dóka Éva Pincészet, a Keszler Birtok, a Mándli Borház és a Tóth Pince palackozhatja. A szakemberek szerint az összetételre vonatkozó szigorú szabályozás szavatolja a tételek „zalaiságát”, ám kellő mozgásteret ad ahhoz, hogy minél több helyi borász készíthesse el saját változatát.

további híreink
legfrissebb adásunk
A Hévízi TV 2024. ápr. 26-i adása
partnereink
Hirdetés